Η Ευρώπη χτυπάει τους διαδικτυακούς πειρατές – Έφοδοι και στην Ελλάδα - Free Sunday
Η Ευρώπη χτυπάει τους διαδικτυακούς πειρατές – Έφοδοι και στην Ελλάδα

Η Ευρώπη χτυπάει τους διαδικτυακούς πειρατές – Έφοδοι και στην Ελλάδα

Οι διωκτικές αρχές και οι εταιρείες που παρέχουν διαδικτυακό θέαμα, και όχι μόνο, σκληραίνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους έναντι «πειρατών», οι οποίοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να «κλέψουν» κωδικοποιημένο ή και επί πληρωμή περιεχόμενο. Μετά την απαγόρευση και στη χώρα μας διαδικτυακής πρόσβασης σε ιστοχώρους μη νόμιμων «κατεβασμάτων» ή streaming ταινιών και σειρών, οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές βάζουν πλέον στο στόχαστρο και παράνομες πλατφόρμες συνδρομητικών δικτύων.

Εξάρθρωση διεθνούς δικτύου

Στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής επιχείρησης, υπό τον συντονισμό της Eurojust, εξαρθρώθηκε διεθνές δίκτυο το οποίο διέπραττε απάτες με παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.
Συγκεκριμένα, η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, με τις αστυνομικές αρχές να προχωρούν στη σύλληψη 23 υπόπτων, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εναντίον της παράνομης πλατφόρμας Xtream Codes, η οποία, σύμφωνα με τη Eurojust, προκάλεσε ζημιές ύψους 6,5 εκατ. ευρώ στη νόμιμη αγορά.
Τη μεγαλύτερη ζημιά μάλλον την έπαθε η Ιταλία, καθώς το παράνομο δίκτυο που είχε στηθεί φαίνεται να εξυπηρετούσε 5 εκατομμύρια χρήστες. «Οι ζημιές που προκλήθηκαν στις εταιρείες τηλεοπτικού περιεχομένου, στον ιδιωτικό τομέα και σε κρατικούς φορείς είναι τεράστιες» δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Ιταλίας στη Eurojust Φίλιπο Σπιέτσια. Συγκεκριμένα, η οικονομική ζημιά από τη δράση του εγκληματικού δικτύου ανέρχεται στα 6.500.000 ευρώ, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία πολλών νόμιμων παρόχων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στην αγορά.
Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση εξοπλισμού. Είχε προηγηθεί έρευνα των ιταλικών αρχών κατά την οποία διαπιστώθηκε η ύπαρξη οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δρούσε με σκοπό την παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, με την καταβολή χρηματικού τιμήματος μικρότερου από τη νόμιμη συνδρομή. Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι το εγκληματικό δίκτυο λειτουργούσε σε Ιταλία, Ελβετία, Μάλτα, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Βουλγαρία, από το 2015.
Λόγω της διευρυμένης δράσης του εγκληματικού δικτύου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κοινής επιχείρησης των αρχών των εμπλεκόμενων χωρών, με τον συντονισμό της Eurojust.

Συλλήψεις και στην Ελλάδα

Στην πανευρωπαϊκή επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τις πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου, συνελήφθησαν και δύο Έλληνες, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, 31 και 27 ετών. Για τον δεύτερο σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών.
Οι συλληφθέντες χρησιμοποιούσαν για την παράνομη αναμετάδοση του τηλεοπτικού σήματος πλατφόρμα λογισμικού που προσφέρεται από εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία. Η πλατφόρμα επέτρεπε την παράνομη επαναγορά, μέσω μιας μοναδικής συνδρομής έναντι του αντιτίμου των 12 ευρώ, του περιεχομένου πολλών πακέτων προγραμμάτων (μεταξύ άλλων, των ομίλων Sky, DAZN, Mediaset, Netflix και Infinity).
Συγκεκριμένα, στο σπίτι του 27χρονου διαπιστώθηκε η πρόσβασή του σε διαχειριστικό περιβάλλον 8 εξυπηρετητών (servers), ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4 συσκευές IPTV, 3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 3 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, εξωτερικό μέσο αποθήκευσης (USB STICK), εσωτερικό μέσο αποθήκευσης (micro SD), συσκευή κινητής τηλεφωνίας, 2 κάρτες SIM, 4 τραπεζικές κάρτες, συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών κρυπτονομισμάτων, καταμετρητής χαρτονομισμάτων και έγγραφα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς και συναλλαγές και λοιπές χειρόγραφες σημειώσεις.

Servers και λογαριασμοί PayPal

Παράλληλα, σε έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος στην οικία του 31χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 24 συσκευές IPTV, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, 6 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων, 3 εξωτερικά μέσα αποθήκευσης (USB STICK), εσωτερικό μέσο αποθήκευσης (micro SD), συσκευή κινητής τηλεφωνίας, 2 κάρτες SIM, 6 τραπεζικές κάρτες, διαδικτυακή συσκευή αποθήκευσης (Network Attached Storage – NAS), συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών κρυπτονομισμάτων, σφραγίδα με λογότυπο εταιρείας, βιβλιάριο καταθέσεων με 114.550 ευρώ και έγγραφα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς και συναλλαγές και λοιπές χειρόγραφες σημειώσεις. Σημειώνεται ότι κατά την πανευρωπαϊκή επιχείρηση περισσότεροι από 200 διακομιστές (servers) τέθηκαν εκτός λειτουργίας και περισσότεροι από 145 λογαριασμοί PayPal των εμπλεκομένων δεσμεύτηκαν, ενώ διακόπηκε το σήμα για θεατές παράνομων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη, οι οποίοι επωφελούνταν από αυτή την παροχή, πληρώνοντας συνδρομές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος αντίστοιχα, για τη διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

Δύσκολο το οριστικό «στοπ»

Παρά ταύτα, οι διωκτικές αρχές δυσκολεύονται πολύ να σταματήσουν τη διαδικτυακή πειρατεία περιεχομένου, όπως αποδεικνύεται σχεδόν καθημερινά με τους ιστοχώρους για κατεβάσματα torrents ή για παράνομο streaming. Πέρυσι το φθινόπωρο οι αρμόδιες υπηρεσίες διέκοψαν την πρόσβαση των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου σε πολλές γνωστές ιστοσελίδες torrents και streaming. Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα οι κάτοχοι των σελίδων αυτών κατάφεραν είτε με τεχνικές mirroring είτε με αλλαγές στο URL να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στο ελληνικό διαδίκτυο, πράγμα που έχει συμβεί δεκάδες φορές στο παρελθόν. Στην ουσία, η μάχη με την πειρατεία περιεχομένου είναι διαρκής και δύσκολη, ενώ συνήθως οι νίκες είναι μικρές και προσωρινές.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το ποσοστό των χρηστών που «κατεβάζουν» παράνομο περιεχόμενο χωρίς άδεια από το διαδίκτυο, όπως κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μουσική, βιβλία, παρουσίασε μείωση το διάστημα 2014-2017. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι, ενώ μειώνεται το ποσοστό των online «πειρατών», αυξάνεται ο κατά κεφαλήν όγκος του παράνομου περιεχομένου που καταναλώνεται. Στην Ευρώπη το μικρότερο ποσοστό «πειρατών» το έχει η Γερμανία, ενώ το μεγαλύτερο η Ισπανία. Από την άλλη, το ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που καταναλώνουν περιεχόμενο από νόμιμες πηγές κυμαίνεται από 61% στη Γαλλία έως 93% στην Ινδονησία.