Πάιατ: Εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας η Ελλάδα - Free Sunday
Πάιατ: Εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας η Ελλάδα

Πάιατ: Εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας η Ελλάδα

Ο ρόλος της Ελλάδας στις εξελίξεις στα ενεργειακά στην περιοχή και την ΕΕ είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν στην επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα, είπε ο Τζέφρι Πάιατ.

Ο Αμερικανός πρέσβης Ελλάδα, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα, επισήμανε την ανάγκη να σπάσει το μονοπώλιο της Ρωσίας στο φυσικό αέριο στα Βαλκάνια. Ο Πάιατ σημείωσε τον ρόλο της Ελλάδας, με την πρόσφατη εισαγωγή αμερικανικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα και την επανεξαγωγή του στη Βουλγαρία.

«Θέλουμε περισσότερες εισαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τις ΗΠΑ και προώθησή τους στις γειτονικές χώρες», τόνισε ο Πάιατ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, και χαρακτήρισε την Ελλάδα εγγυητή της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης.

«Στόχος των ΗΠΑ είναι οι σύμμαχοί μας να έχουν αξιόπιστες και διαφανείς επιλογές στον τομέα της ενέργειας», είπε ο Αμερικανός πρέσβης και αντιτάχθηκε στην στρατηγική τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας και του Ιράν και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τη στάση που τήρησε στην υπόθεση του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Grace 1.

Ο Τζέφρι Πάιατ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου Ελλάδας- Τουρκίας για θέματα ενέργειας, σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας, σημειώνοντας τη συμμετοχή της αμερικανικής Exxon σε δύο περιοχές έρευνας, καθώς και στο ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών στη μεταφορά αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.