Όταν ο αθλητισμός γιορτάζει στα σχολεία: Ημερίδα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού - Free Sunday
Όταν ο αθλητισμός γιορτάζει στα σχολεία: Ημερίδα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Όταν ο αθλητισμός γιορτάζει στα σχολεία: Ημερίδα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Σε γιορτή του αθλητισμού μετατράπηκε η εξαιρετικά επιτυχημένη ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ), τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας (IFA). Η ημερίδα έλαβε χώρα στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.

Τους μαθητές καλωσόρισαν ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ, κ. Μανώλης Κολυμπάδης, και ο σύμβουλος ακαδημαϊκής συνεργασίας της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας, κ. Patrick Comoy, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό κατά την έναρξη της ημερίδας.

Στη συνέχεια οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βίντεο από τις ολυμπιακές επιδόσεις των αθλητών Γιάννη Κωστάκη (κολύμβηση), Βίκτωρα Μήτρου (άρση βαρών), Βασίλη Πολύμερου (κωπηλασία), Βούλας Κοζομπόλη (υδατοσφαίριση) και Γιώργου Χαλκίδη (χειροσφαίριση). Οι αθλητές μοιράστηκαν με τους μαθητές την εμπειρία τους και τους έδωσαν πολύτιμες συμβουλές για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική τους καριέρα.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας τον λόγο πήραν κατά σειρά:

• Ο κ. Άγγελος Τσαγκαράκης, Ελληνογάλλος πρωταθλητής στο μπάσκετ 3x3, που παρουσίασε το άθλημα που εισάγεται για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς ΤΟΚΙΟ 2020.
• Ο κ. Stéphane Sédéfian, πρόεδρος του κλαμπ ράγκμπι Attica Springboks, ο οποίος παρουσίασε το άθλημα του ράγκμπι X7, που είναι ολυμπιακό ήδη από το 2016.
• Ο δρ. Στυλιανός Αμαργιανάκης, γενικός διευθυντής του Γαλλικού Κολλεγίου IdEF – STAPS, ο οποίος παρουσίασε τις αναγνωρισμένες πανεπιστημιακές σπουδές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που παρέχει το δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 της Σορβόννης στην Ελλάδα.

Το τρίτο μέρος της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, αφιερώθηκε σε αθλητικά εργαστήρια με επικεφαλής τους ολυμπιακούς αθλητές και κορυφαίους αθλητές στο μπάσκετ, στο δίαθλο, στην άρση βαρών, στο χάντμπολ, στο ράγκμπι και στο βόλεϊ. Οι μαθητές πέρασαν υπέροχα, διασκέδασαν και ταυτόχρονα έμαθαν νέα πράγματα πάνω στο κάθε άθλημα και φυσικά την ιστορία του κάθε κορυφαίου αθλητή που πέρασε στους Ολυμπιακούς, βιώνοντας μια αξέχαστη εμπειρία.

Το πρόγραμμα «Η γενιά του 2004 στην Ελλάδα στον δρόμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024», που ξεκίνησε το 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2024, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ενεργού δικτύου περίπου 1.800 νέων (μαθητών και φοιτητών), γεννημένων το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, μια δίγλωσση «γενιά 2004», ικανή να διαδώσει στον ελληνικό κοινωνικό ιστό, από κοινού με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος / Πρεσβεία της Γαλλίας, την ΕΟΕ και την ΕΘΝΟΑ, το ολυμπιακό πνεύμα, το ενδιαφέρον για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και τη γαλλική γλώσσα.

Για τη δημιουργία αυτής της κοινότητας καθιερώνεται μια σειρά ετήσιων ολυμπιακών συναντήσεων διάρκειας 4 ημερών η καθεμία, εκ των οποίων δύο θα είναι αφιερωμένες σε ανταλλαγές μεταξύ 300 νέων Ελλήνων που γεννήθηκαν το 2004 καθώς και Ελλήνων και Γάλλων ολυμπιονικών και παραολυμπιονικών των Αγώνων της Αθήνας 2004, οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις της ΕΟΕ και στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Επίσης, μία ειδική ημέρα αφιερωμένη στον ολυμπισμό και τον αθλητισμό διοργανώνεται κάθε χρόνο την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου και μέχρι την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού.

0Το δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 και το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF είναι συνεργάτες του προγράμματος και οι φοιτητές του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού STAPS συμμετέχουν εθελοντικά στις δράσεις υπό την επίβλεψη των κ.κ. Hugues Rolan, διευθυντή STAPS (Επιστήμες & Τεχνικές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) του Πανεπιστημίου Paris 13 - Sorbonne Paris Cité, και Στυλιανού Αμαργιανάκη, γενικού διευθυντή του Κολλεγίου IdEF (Institution d’Études Francophones).