Σκύλοι οδηγοί τυφλών διδάσκουν μάθημα αφοσίωσης - Free Sunday
Σκύλοι οδηγοί τυφλών διδάσκουν μάθημα αφοσίωσης

Σκύλοι οδηγοί τυφλών διδάσκουν μάθημα αφοσίωσης

Είναι τα μάτια του, ο φύλακας άγγελός του, που τον υπακούει όταν πρέπει και δεν τον υπακούει όταν η εντολή την οποία ο κ. Ζώτος της δίνει είναι επικίνδυνη για τον ίδιο. Η πανέξυπνη Μελίτα είναι σκύλος οδηγός και κινητικότητας τυφλών και αποτελεί έναν από τους 16 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους που διαθέτει η οργάνωση Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας για την καθημερινή υποστήριξη των ατόμων με προβλήματα όρασης και των ατόμων με αναπηρίες. Όπως εξηγεί στην FS η πρόεδρος της οργάνωσης Ζωή Γερουλάνου, οι σκύλοι οδηγοί είναι συνήθως ράτσας λαμπραντόρ ή γκόλντεν ριτρίβερ και βοηθούν τα άτομα που έχουν χάσει την όρασή τους και τους ανθρώπους με αναπηρία να κινηθούν με άνεση και ασφάλεια στις αφιλόξενες (γι’ αυτούς) πόλεις. 

«Ειδικά η Αθήνα είναι μια πόλη εχθρική, με τεράστια προβλήματα προσβασιμότητας για τους τυφλούς. Οι σκύλοι υιοθετούνται από έναν ανάδοχο (άτομο με φυσιολογική όραση), από τον οποίο εκπαιδεύονται για δύο χρόνια, προτού δοθούν στο τελικό αφεντικό τους. Οι κατεξοχήν σκύλοι που οδηγούν τυφλούς διεθνώς είναι οι γερμανικοί ποιμενικοί, που στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούνται, καθώς το κοινό τούς έχει συνδέσει με την αστυνομία και τον εντοπισμό των ναρκωτικών και των εκρηκτικών υλών, οπότε δεν νιώθει άνετα δίπλα τους» επισημαίνει η κ. Γερουλάνου. Ο κ. Ζώτος μαζί με τη Μελίτα θα τρέξουν την Κυριακή στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας (στη διαδρομή των 5 χλμ.), παρέα με τον Βασίλη Γερογιάννη και τη 12χρονη Μαριλένα Γερογιάννη (σε αναπηρικό αμαξίδιο), τη μικρή Ελληνίδα που πάσχει από το σπανιότατο σύνδρομο Οκαμότο, από το οποίο έχουν καταγραφεί μόλις τέσσερα περιστατικά παγκοσμίως και πλέον μόνο δύο ασθενείς βρίσκονται εν ζωή. 

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε και με τον αποκλεισμό των ατόμων με προβλήματα όρασης να εντείνεται, οι Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας αποτελούν απαραίτητο στήριγμα των ΑμεΑ στην καθημερινότητά τους, ενώ την προστασία της υγείας τους από ψύλλους και τσιμπούρια προσφέρει δωρεάν το κτηνιατρικό τμήμα της εταιρείας Bayer.