Η ώρα των τηλεοπτικών αδειών - Free Sunday
Η ώρα των τηλεοπτικών αδειών

Η ώρα των τηλεοπτικών αδειών

Την ίδια στιγμή, στα τρία εκατομμύρια ευρώ ορίζεται η τιμή εκκίνησης για καθεμία από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες ιδιωτικών καναλιών, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Δεδομένου ότι πρόκειται περί εξειδικευμένου αντικειμένου, το οποίο αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ), που είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια του διαγωνισμού, ανέθεσε στη διεθνή εταιρεία Deloitte μελέτη για τον καθορισμό του εύρους της τιμής εκκίνησης.

Η Deloitte έλαβε υπόψη της τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και διεθνώς, τα χαρακτηριστικά, τις προοπτικές και τις ιδιαιτερότητες του διεθνούς και ελληνικού διαφημιστικού, αλλά και του τηλεοπτικού κλάδου, καθώς και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Πλέον των ελληνικών, συγκεντρώθηκαν στοιχεία από γαλλικές, γερμανικές, ισπανικές, βρετανικές, βουλγαρικές, ιταλικές, τσέχικες, πορτογαλικές και κυπριακές πηγές.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Επικρατείας αναφέρεται συγκεκριμένα πως «στην ΚΥΑ, με ημερομηνία 12/4/2016, η τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition) ορίζεται στο ύψος των τριών εκατομμυρίων ευρώ (3.000.000,00 ευρώ)».

Η μελέτη για τον καθορισμό του εύρους της τιμής εκκίνησης ανατέθηκε στην εταιρεία «Deloitte», που σύμφωνα με την ανακοίνωση «έλαβε υπόψη της τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και διεθνώς, τα χαρακτηριστικά, τις προοπτικές και τις ιδιαιτερότητες του διεθνούς και ελληνικού διαφημιστικού, αλλά και του τηλεοπτικού κλάδου, καθώς και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Πλέον των ελληνικών, συγκεντρώθηκαν στοιχεία από γαλλικές, γερμανικές, ισπανικές, βρετανικές, βουλγαρικές, ιταλικές, τσέχικες, πορτογαλικές και κυπριακές πηγές».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως «έως την Παρασκευή θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει από 7 έως 10 μέρες».

Στη συνέχεια «και αφού ενσωματωθούν όσες παρατηρήσεις κρίνεται σκόπιμο, θα αναρτηθεί η οριστική προκήρυξη, με προθεσμία 30 έως 45 ημερών για την κατάθεση των φακέλων. Από τη διαδικασία αυτή θα προκύψει η λίστα όσων πληρούν τα κριτήρια και η συζήτηση των σχετικών ενστάσεων, εφόσον υπάρξουν. Το τελικό στάδιο της διαδικασίας προβλέπει τη δημοπράτηση των συχνοτήτων».

Με την υπογραφή της ΚΥΑ για την τιμή εκκίνησης έχουν πλέον υπογραφεί και οι τρεις ΚΥΑ με τις προηγούμενες δύο να σχετίζονται με τη μεταφορά της αρμοδιότητας διενέργειας του διαγωνισμού στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και με τον καθορισμό του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων ανά ειδικότητα που θα οφείλουν να απασχολούν τα κανάλια τα οποία θα αδειοδοτηθούν.