«Κόφτης» από την Δούρου στα σχέδια για δικαστήρια στο παραλιακό μέτωπο - Free Sunday
«Κόφτης» από την Δούρου στα σχέδια για δικαστήρια στο παραλιακό μέτωπο

«Κόφτης» από την Δούρου στα σχέδια για δικαστήρια στο παραλιακό μέτωπο

Στην αναζήτηση άλλων χώρων για να στεγαστούν τα δικαστήρια, κατέληξε η κυβέρνηση μετά την κατάρρευση της προσπάθειας να μετατραπεί τμήμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του Beach Volley στο Παλαιό Φάληρο σε δικαστικές αίθουσες για την τέλεση μεγάλων δικών.

Η σχετική απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που έγινε το πρωί με πρωτοβουλία του Υπ. Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη με τη συμμετοχή του Υπ. Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου και της πριφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου.  

Η μετατροπή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του beach volley σε δικαστικές αίθουσες σκόνταψε στην έντονη αντίδραση της περιεφερειάρχου Αττικής, κυρίας Ρένας Δούρου, η οποία σε δήλωση της, μετά απο τη σύσκεψη, ανέφερε οτι ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι τα σχέδια που έχει η περιφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος επιβεβαιώσε την αλλαγή προσανατολισμού λέγοντας ότι δεν έχει "προσωπικά καμία αντίρρηση για την παραχώρηση της χρήσης άλλου κατάλληλου κτιρίου. Της δήλωσης του κ.Παρασκευόπουλου είχε προηγηθεί όπως αναφέρει ο ίδιος προσφορά από τον Υπ.Άμυνας για αυτό το σκοπό παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ρουφ. 

Το θέμα είχαν φέρει στη βουλή, ο Σταύρος θεοδωράκης και οι βουλευτές Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, Γιώργος Αμυράς, Γρηγόρης Ψαριανός και Σπύρος Λυκούδης, οι οποίοι ζητούσαν να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί ότι υπηρχαν σχέδια φιλοξενία προσφύγων στον συγκεκριμένο χώρο

Η δήλωση της κυρίας Δούρου, όπως διανεμήθηκε απομαγνητοφωνημενη απο την περιφέρεια:

«Σήμερα είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την ελληνική Κυβέρνηση, διά των δύο αρμόδιων Υπουργών, τον κ. Φλαμπουράρη και τον κ. Παρασκευόπουλο, για το έργο το οποίο είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης. Ένα έργο αναπτυξιακού σχεδιασμού για το Φαληρικό μέτωπο. Θέλω να ευχαριστήσω τους αρμόδιους Υπουργούς και το σύνολο της ελληνικής Κυβέρνησης που αμέσως κατάλαβαν ότι εδώ δεν έχουμε ένα ψευτοδίλημμα μεταξύ της ανάγκης εύρεσης δικαστικών αιθουσών για την απόδοση δικαιοσύνης, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας κι ενός συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδίου. Όπως θα σας πει και ο αρμόδιος Υπουργός, τα σχέδια που επιχειρούμε αυτή τη στιγμή για το συγκεκριμένο χώρο δεν πρόκειται να σταματήσουν, μιας και ο ίδιος, έχει βρει ήδη δικαστική αίθουσα, χώρο, για ακροατήρια μεγάλων και σημαντικών δικών, έτσι ώστε να μην χρειαστεί, ξαναλέω, να απαντήσουμε σε ψευτοδιλήμματα που δεν έχει ανάγκη σήμερα η χώρα».

H γραπτή δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου:

«Τα δικαστήρια, ναοί της Δικαιοσύνης, είναι κοσμήματα των πόλεων. Το κράτος δικαίου δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται, ούτε σαν πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος, ούτε σαν ταφόπλακα της ανάπτυξης. Σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που σέβονται την ιστορία τους τα δικαστικά μέγαρα αποτελούν σημεία αναφοράς. Εξάλλου, η εύρυθμη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεί όρο κι όχι εμπόδιο της ανάπτυξης. Κατηγορούμε τον δυτικό οικονομισμό, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχει τοποθετήσει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στο βάθρο που της ανήκει. Η ελληνική κοινωνία εδώ και ένα χρόνο βιώνει τις δυσκολίες, τις οποίες προξενεί η έλλειψη χώρων για διεξαγωγή μεγάλων ιδίως δικών. Προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση για την παραχώρηση της χρήσης άλλου κατάλληλου κτιρίου για τον ίδιο σκοπό. Ευχαριστώ, μάλιστα, θερμά τον υπουργό κ. Πάνο Καμμένο που έσπευσε να προσφέρει μία λειτουργική εναλλακτική λύση και είμαι έτοιμος να συμπράξω άμεσα στην προώθησή της. Δεν μπορώ, όμως να καταλάβω, ούτε την υποβάθμιση της αξίας των δικαστηρίων, ούτε την προεξόφληση των δήθεν αντιρρήσεών μου για μία μετατόπισή τους».