Έρχεται «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 3» - Free Sunday
Έρχεται «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 3»
Ένα νέο πρόγραμμα ή αύξηση των πόρων για το υπάρχον είναι κάτι που ζητούν μετ’ επιτάσεως οι καταναλωτές.

Έρχεται «Εξοικονομώ κατ’ οίκον 3»

Νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ετοιμάζει η κυβέρνηση, δίνοντας ελπίδες σε όσους έμειναν και θα μείνουν εκτός του τρέχοντος, που σπάει κάθε ρεκόρ. Άλλωστε, ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» ή αύξηση των πόρων για το υπάρχον είναι κάτι που ζητούν μετ’ επιτάσεως οι καταναλωτές, αφού λόγω της υψηλής ζήτησης τα κονδύλια που διατίθενται για το πρόγραμμα σε κάθε περιφέρεια εξαντλούνται μέσα σε λίγες ώρες, αλλά και η αγορά, που υπογραμμίζει τα οφέλη του προγράμματος για το σύνολο της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, φαίνεται πως κινείται η κυβέρνηση, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, να προαναγγέλλει ότι σε λίγο καιρό ξεκινά και νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με περισσότερους πόρους, ώστε να εξυπηρετηθούν ακόμα περισσότεροι δικαιούχοι: «Οι αιτήσεις συμμέτοχης στο εξής θα υποβάλλονται χωριστά ανά περιφέρεια και όχι ομαδοποιημένα, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα η πλατφόρμα. Επειδή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, όσοι δεν μπουν τώρα στο πρόγραμμα να μην ανησυχούν, γιατί πολύ σύντομα με περισσότερους πόρους θα ακολουθήσει και “Εξοικονομώ κατ’ οίκον 3”».

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι εισοδηματικά και κοινωνικά. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και δαπάνες επισκευών 25.000 ευρώ τυγχάνει επιδότησης:

• 60% (δηλ. περίπου 15.000 ευρώ) εάν δεν έχει παιδί

• 65% (δηλ. 16.250 ευρώ) εάν έχει ένα παιδί

• 70% (δηλ. 17.500 ευρώ) εάν έχει τρία παιδιά.

Τα δικαιολογητικά

Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα πρέπει να καταθέσει τα εξής δικαιολογητικά:

• Έντυπο Ε1 για χρήση του 2018

• Οικοδομική άδεια

• Λογαριασμό ΔΕΗ

• Συμβόλαιο (αν πρόκειται για ενοικιαστές)

• Έντυπο Ε9 χρήσης 2019

• Εκκαθαριστικό της εφορίας

• Αν υπάρχει τακτοποίηση αυθαίρετου τμήματος μέσα στο διαμέρισμα ή στη μονοκατοικία, χρειάζονται και τα χαρτιά της τακτοποίησης.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αφορά μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και διαμερίσματα, και όχι καταστήματα.

Η θέση της ΠΟΜΙΔΑ

Την ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» σημείωσε σε δηλώσεις του και ο πολιτικός μηχανικός, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Μάνος Κρανίδης.

«Πρέπει να βρεθούν παραπάνω κονδύλια ή να είναι επιλαχόντες όσοι δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Σε μία ώρα εξαντλήθηκαν τα κονδύλια, όταν άνοιξε η πλατφόρμα στην Πελοπόννησο» σχολίασε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο κ. Κρανίδης επισήμανε ότι «αυτή η εξοικονόμηση, η ανακαίνιση, βοηθούν και την οικονομία», ενώ είπε ότι οι κύριες προϋποθέσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι παρεμβάσεις να αφορούν την κύρια κατοικία, ενώ ρόλο παίζουν και τα εισοδηματικά κριτήρια.