Στα 1,045 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης - Free Sunday
Στα 1,045 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης
Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, η βαριά φορολογία απλώνει τη σκιά της στο πλέον βασικό μέσο θέρμανσης του πληθυσμού και κάνει τις τιμές απλησίαστες για μεγάλο μέρος των νοικοκυριών.

Στα 1,045 ευρώ το πετρέλαιο θέρμανσης

Ο χειμώνας, αν και φαίνεται να αργεί, έρχεται με άγριες διαθέσεις και το κόστος της θέρμανσης προκαλεί πονοκέφαλο στα περισσότερα νοικοκυριά.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου, με την τιμή του να κυμαίνεται στα 1,045 ευρώ το λίτρο, αλλά στην επαρχία οι καταναλωτές θα χρειαστεί να το πληρώσουν μέχρι και 10 λεπτά ακριβότερα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργο Ασμάτογλου, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι υψηλότερη κατά περίπου 8 λεπτά το λίτρο σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Ασμάτογλου επισήμανε σε δηλώσεις του ότι η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι δυσβάσταχτη και τόνισε την ανάγκη να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ), ώστε αφενός τα νοικοκυριά να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και αφετέρου τα έσοδα του Δημοσίου να αυξηθούν (λόγω υψηλότερης ζήτησης).

Η βαριά φορολογία

Ωστόσο, ανεξαρτήτως της διακύμανσης των τιμών, σύμφωνα με τους βενζινοπώλες η βαριά φορολογία απλώνει τη σκιά της στο πλέον βασικό μέσο θέρμανσης του πληθυσμού και κάνει τις τιμές απλησίαστες για μεγάλο μέρος των νοικοκυριών. Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, από τότε που οι κυβερνήσεις επέβαλαν αλλεπάλληλες αυξήσεις στον ΕΦΚ, συμπαρασύροντας και τον ΦΠΑ, όχι μόνο δεν εισπράχθηκαν τα προσδοκώμενα έσοδα αλλά παρατηρήθηκε σειρά σοβαρών παρενεργειών, όπως η καύση υλικών που επιβάρυναν πολλαπλώς το περιβάλλον, η ένταση του παρεμπορίου-λαθρεμπορίου, η μείωση του μεταφορικού έργου, η μείωση της αποδοτικότητας των ενεργοβόρων τομέων της οικονομίας, η αύξηση τιμών σε είδη εξαρτώμενα από την κατανάλωση πετρελαίου και, το χειρότερο, η υπονόμευση της υγείας των πληθυσμών που αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν θέρμανση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία η άμεση μείωση του ΕΦΚ και η επαναφορά του στα επίπεδα προ του 2011.

Χρήσιμες οδηγίες

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει εκδώσει οδηγίες προς τους καταναλωτές σχετικά με την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης. Επισημαίνει, λοιπόν:

  1. Να παραλαμβάνουν πετρέλαιο μόνο άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία παραλαβής.
  2. Ο καταναλωτής να χρησιμοποιεί το δικό του μέτρο, χωρίς να εμπιστεύεται μόνο τον μετρητή του βυτιοφόρου ή τον εξωτερικό σωλήνα ένδειξης της στάθμης της δεξαμενής.
  3. Να τηρούνται όλες οι διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων επιπτώσεων (π.χ. ελλειμματική παράδοση).
  4. Το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό, καθώς αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του.
  5. Ο καταναλωτής να δέχεται να πληρώσει μόνο αν η απόδειξη παραλαβής-πληρωμής έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από τον νόμο στοιχεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν κάτι τον προβληματίζει, σημειώνει τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

Επίσης, ο καταναλωτής θα πρέπει να συγκρίνει –έπειτα από έρευνα ή ενημέρωση– τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής του τιμές, αλλά και να ξέρει να υπολογίζει ακριβώς πόσα λίτρα πετρέλαιο αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να ξέρει πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής, πολλαπλασιάζει το μήκος της (π.χ. 2 μέτρα) επί το πλάτος της (π.χ. 1,25 μέτρα) επί το ύψος της (π.χ. 1 μέτρο), δηλαδή: 2 x 1,25 x 1 = 2,5 κ.μ. Επομένως, 2.500 : 100 = 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους (εσωτερικές διαστάσεις).

Παράλληλα, συστήνεται ο καταναλωτής να μετρά παρουσία του βυτιοφορέα το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή του πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Η μέτρηση γίνεται εύκολα με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: ο καταναλωτής βάζει κάθετα στη δεξαμενή τη βέργα, στη συνέχεια τη βγάζει και μετρά το ύψος μέχρι εκεί όπου είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή.

Σημειώνεται ότι καλό θα ήταν η ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή να μετριέται αφού κατασταλάξει ο αφρός (πρέπει να παρέλθουν 5-6 λεπτά).

Τέλος, ο καταναλωτής θα πρέπει να απαιτήσει από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος που μέτρησε πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής. Το πετρέλαιο που παρέλαβε θα το βρει αν πολλαπλασιάσει το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στη δεξαμενή του με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ. η δεξαμενή είχε 18 εκ. πετρέλαιο πριν και 78 εκ. μετά, προστέθηκαν 78 - 18 = 60 εκ., δηλαδή, σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα, με τα 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους, παρέλαβε 60 x 25 = 1.500 λίτρα πετρέλαιο.

Χρήσιμες συμβουλές

Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης (λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου, εξοικονόμηση χρήματος). Καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλαδή οι μήνες Απρίλιος και Μάιος), ώστε να μη μείνουν κατάλοιπα καύσης κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε θα είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός του.

Να μην αφήνεται ο καυστήρας του πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφονται η αντλία και το μπεκ. Επομένως, ο καταναλωτής θα πρέπει να ελέγχει να είναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαμενής και να υπάρχει πετρέλαιο σε αυτήν.

Τέλος, κατά τον εφοδιασμό ο καυστήρας θα πρέπει να είναι κλειστός για λόγους ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.