Σχεδόν 54.500 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα - Free Sunday
Σχεδόν 54.500 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σχεδόν 54.500 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καταμετρήθηκαν 8.556 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 4.271 βρίσκονται στη Λέσβο. Το τελευταίαο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 49 αφίξεις μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στην Αττική καταμετρήθηκαν 14.475 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 1.472 καταλύουν στο λιμάνι του Πειραιά και 2.880 στο Σκαραμαγκά. Στην κεντρική Ελλάδα φιλοξενούνται 2.039 άτομα και σε δομές στη νότια Ελλάδα 324.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα ανέρχονται σε 29075. Τέλος στον καταυλισμό στην Ειδομένη παραμένουν 9.220 πρόσφυγες και μετανάστες.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέραςστο hot spot της Μόριας με πρωταγωνιστές πρόσφυγες και μετανάστες που διεκδικούν να τους επιτραπεί να φύγουν από τη Λέσβο.

Πρόκειται για ανθρώπους που μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας παρέμειναν υπό περιορισμό στο χοτ σποτ επί 25ήμερο μέχρι να τους επιτραπεί να κυκλοφορούν στο νησί αλλά να μη φεύγουν από αυτό.

Η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που υπέβαλλαν όμως καθυστερεί με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται προβλήματα όπως η σημερινή εξέγερση.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κατέλαβαν το χώρο μπροστά στην υπηρεσία ασύλου και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Από τον καταυλισμό βγήκαν αμέσως οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί ενώ διμοιρία ΜΑΤ αποκατέστησε την τάξη χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Εξάλλου, τη Δευτέρα μετέβη στη Μυτιλήνη η αντιπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Σκα Κέλλερ. Η κ. Κέλλερ επισκέφθηκε τους καταυλισμούς στη Μόρια και τον Καρά Τεπέ ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με εκπροσώπους οργανισμών για τους πρόσφυγες.