Ασκήσεις τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο - Free Sunday
Ασκήσεις τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο

Ασκήσεις τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο

Μπαράζ ανταλλαγών NOTAM (Notice to Airmen) μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την διενέργεια της τουρκικής ναυτικής άσκησης «Λευκή Θύελλα» στο Αιγαίο και την απαίτηση της Τουρκίας να δεσμεύσει εφτά περιοχές του Αιγαίου.

Ειδικότερα η απαίτηση της Τουρκίας να δεσμεύσει όλη την περιοχή γύρω από την Χίο δεν έγινε αποδεκτή από την Αθήνα η οποία έδωσε τελικά το πράσινο φώς για τη διενέργεια ασκήσεων σε τέσσερις από τις εφτά συνολικά περιοχές του Αιγαίου που ζητούσε η Άγκυρα. 

Ήδη σήμερα, πρώτη μέρα της άσκησης στην περιοχή της Χίου βρίσκονται μεγάλος αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων μεταξύ των οποίων φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι και κορβέτες τα οποία είναι υπό στενή παρακολούθηση από τα υποβρύχια και τις φρεγάτες του Ελληνικού Πολεμικύ Ναυτικού.

Την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το υπερσύγχρονο υποβρύχιο αναερόβιας πρόωσης με επιχειρησιακή αυτονομία 50 ημερών, κλάσης P-214 «Ματρώζος» (S-122), τύπου «Παπανικολής», το οποίο κατέπλευσε στη νήσο Μεγίστη.