Εμφύλιος στο ΥΠΟΙΚ για το κτίριο Κεράνη - Free Sunday
Εμφύλιος στο ΥΠΟΙΚ για το κτίριο Κεράνη

Εμφύλιος στο ΥΠΟΙΚ για το κτίριο Κεράνη

Εμφύλιος ξέσπασε στο ΥΠΟΙΚ μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή. 

Αιτία η απόφαση του κ. Αλεξιάδη για τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο κτίριο της καπνοβιομηχανίας «Κεράνης» στη Λεωφόρο Θηβών.

«Έχουμε ζητήσει στοιχεία που να διακαιολογούν τη μεταφορά και δεν τα έχουμε λάβει. Οι υπάλληλοι μας δεν είναι εμπορεύματα για να τους φορτώσουμε. Αποφάσεις χωρίς συντονισμό και σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων δεν μπορούν να λειτουργήσουν»  δήλωσε ο Γ.Γ Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Εφοριακοί, τελωνιακοί και υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αντιδρούν στη μετακίνηση τους θέτοντας ζητήματα καταλληλότητας των εγκαταστάσεων. Ανακοίνωση κατά της μεταφοράς εξέδωσαν ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΥΟ Νομών Αττικής και Κυκλάδων, καθώς και η Ένωση Τελωνειακών Υπαλλήλων.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των εργαζομένων ο αναπληρωτής υπουργός κ. Αλεξιάδης δήλωσε πως συγκρούεται το υπέρτατο συμφέρον του δημοσίου με το συμφέρον των εργαζομένων η οποιουδήποτε άλλου. 

Το κτήριο περιλαμβάνει βρεφονηπιακό σταθμό, βιβλιοθήκη και 506 θέσεις στάθμευσης ενώ έχει χωρητικότητα διπλάσια αυτής των αναγκών του υπουργείου.

Συγκεκριμένα έχει επιφάνεια 42.300 τ.μ. και μπορεί να στεγάσει 2.300 εργαζομένους με το δημόσιο να καταβάλει από το 2014 μίσθωμα 221.000 ευρώ για 20 έτη στο πλαίσιο συμφωνίας χωρίς να το χρησιμοποιεί, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται διάσπαρτες σε 7 διαφορετικά κτήρια στα οποία για την εξυπηρέτηση 1.027 εργαζομένων το δημόσιο καταβάλλει συνολικά 232.000 ευρώ.

Θιγμένος και θυμωμένος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης από την άρνηση των εργαζομένων να μετακινηθούν στο κτίριο Κεράνης και να εργαστούν στο Ρέντη δηλώνοντας χαρακτηριστικά «εδώ δεν ερχόντουσαν, τους έπεφτε κακός ο τόπος».

Το κτίριο, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπουργείο, αγοράστηκε το 1998 από το Ελληνικό Δημόσιο και αναδιαμορφώθηκε κατάλληλα για να στεγάσει υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το 2014 (23.5.14) μεταβιβάστηκε στην εταιρεία ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ με την μέθοδο του sale & lease back με δυνατότητα επανάκτησης μετά από είκοσι έτη.

Από το 2005 μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό και φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία σε 24ωρη βάση. Το Ελληνικό Δημόσιο, (σύμφωνα με το συμβόλαιο μίσθωσης του Μαΐου 2014) υποχρεούται να καταβάλει στον εκμισθωτή-ιδιοκτήτη 221.000 €/μήνα (2.652.000 €/έτος) και σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί το κόστος των παγίων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και της δαπάνης ασφάλισης.