Σεισμός στην Ιεράπετρα - Free Sunday
Σεισμός στην Ιεράπετρα

Σεισμός στην Ιεράπετρα

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση προερχόταν από απόσταση 397 νοτιοανατολικά της Αθήνας, και συγκεκριμένα από τον θαλάσσιο χώρο 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Το εστιακό βάθος του σεισμού καταγράφηκε στα 10 χλμ, ενώ μετά τον ισχυρό σεισμό στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας έχει εκδοθεί σήμα για τσουνάμι, τοπικής εμβέλειας.

Αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με το cretalive.gr, στην ανατολική Κρήτη, όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός ο σεισμός, επικράτησε πανικός. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ κατά τόπους σημειώθηκαν ολιγόλεπτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Πάντως, παρά την ανησυχία που προκάλεσε στους κατοίκους της Κρήτης ο ισχυρός σεισμός των 5,5 βαθμών, δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα, ενώ την ίδια ώρα καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι. Αρκετοί κάτοικοι της Ανατολικής Κρήτης βγήκαν απ τα σπίτια τους λόγω και της διάρκειας του, όπως και μαθητές από τις σχολικές αίθουσες αλλά το νησί βγήκε αλώβητο.

Μόνο κάποιες ρωγμές εμφανίστηκαν στο κτίριο του σχολείου της πρώην Ακαδημίας Ηρακλείου, όπου στεγάζονται δύο Δημοτικά Σχολεία. Ωστόσο, ακόμα και αυτές δεν είναι σίγουρο αν προκλήθηκαν από το σεισμό ή ήταν παλαιές. Το κτίριο επισκέφθηκε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και αύριο συνεργεία του δήμου θα μεταβούν σ αυτό για να τις αποκαταστήσουν.

Το παιδιά του σχολικού συγκροτήματος βγήκαν από τις σχολικές αίθουσες του κτιρίου ως τη λήξη του σχολικού ωραρίου ακολουθώντας την πρακτική σε περιπτώσεις σεισμού κάτι που έγινε και σε άλλα σχολεία. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς εκτιμούν ότι τέτοιοι σεισμοί απομακρύνουν τον κίνδυνο για μεγαλύτερες σεισμικές δονήσεις.