Μητσοτάκης προς ΝΑΤΟ: Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης - Free Sunday
Μητσοτάκης προς ΝΑΤΟ: Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης
Eurokinissi

Μητσοτάκης προς ΝΑΤΟ: Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Την τουρκική επιθετικότητα στη Μεσόγειο κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Λίγη ώρα πριν την πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η  προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, τόνισε ότι η Ελλάδα αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κατέληξαν την Τρίτη σε κοινό ανακοινωθέν, καθώς η Τουρκία δεν έκανε πράξη την απειλή της Τουρκίας να ασκήσει βέτο για το αμυντικό σχέδιο που συντάχθηκε για τις χώρες της Βαλτικής.

Το σχέδιο αφορά την προστασία της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και Εσθονίας σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία.

Λίγες ώρες πριν φτάσει στη σύνοδο, ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι θα στηρίξει το σχέδιο μόνο εφόσον το ΝΑΤΟ αναγνωρίσει ως τρομοκράτες τους Κούρδους αντάρτες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οι οποίοι ήταν μέχρι πρότινος βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.