Στον Συνήγορο του Πολίτη παραπέμπει η ΕΛΑΣ για αναφορές αστυνομικής βίας - Free Sunday
Στον Συνήγορο του Πολίτη παραπέμπει η ΕΛΑΣ για αναφορές αστυνομικής βίας
Eurokinissi

Στον Συνήγορο του Πολίτη παραπέμπει η ΕΛΑΣ για αναφορές αστυνομικής βίας

Εξευτελιστική μεταχείριση των διαδηλωτών που προσήχθησαν το βράδυ της Παρασκευής στα Εξάρχεια, μετά την πορεία για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, καταγγέλλει φωτορεπόρτερ που κάλυψε τα επεισόδια.

Πριν από τις πορείες είχε προηγηθεί καταγγελία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία κατέθεσε αναφορά για «επανειλημμένα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας εις βάρος πολιτών». H ΕΛΑΣ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι απέστειλε τις καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη, και ζήτησε από όσους έγιναν μάρτυρες περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας να αποταθούν στην ανεξάρτητη Αρχή.

Η φωτογραφία της Τατιάνας Μπόλαρη του πρακτορείου Eurokinissi δείχνει αστυνομικούς να ακινητοποιούν έναν ημίγυμνο νεαρό, τον οποίο κρατούν από τον λαιμό και το εσώρουχο.

Παραμένει ασαφές αν η προσαγωγή του μετατράπηκε αργότερα σε σύλληψη.

«Αυτές οι φωτογραφίες είναι προσαγωγή. Δεν είναι σύλληψη! Προσαγωγή σημαίνει κρατείσαι μέχρι να αποδειχθεί ότι έκανες κάτι. Η προσαγωγή, αλλά ακόμη και η σύλληψη δεν σημαίνει όμως ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ!» έγραψε σε ανάρτησή της η κ. Μπόλαρη.

«Τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα του ανθρώπου που ξεγύμνωσαν στην κυριολεξία,τα μαζέψαμε και τα δώσαμε σε κάποιον που τον ήξερε,έμεινε το ένα του παπούτσι πάνω στο πεζοδρόμιο.Στην δεύτερη προσαγωγή που η μπλούζα είναι πάλι στον λαιμό πρόκειται για μια γυναίκα!» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται επανειλημμένα περιστατικά αυθαιρεσίας και εκτεταμένης και δυσανάλογης βίας εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων είτε στο πλαίσιο διαδηλώσεων είτε κατά τη διάρκεια άλλων αστυνομικών επιχειρήσεων (π.χ. εκκένωση καταλήψεων)», σημειώνει η ΕλΕΔΑ.

«Η δράση αυτή φαίνεται να έχει τη μορφή συστηματικής παρανομίας, όπως προκύπτει τόσο από καταγγελίες πολιτών αλλά και δημοσιογράφων ή φωτορεπόρτερ, όσο και από το οπτικοακουστικό υλικό που έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης».

Σύμφωνα με την Ένωση, «το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας κατά τον εσωτερικό έλεγχο της αστυνομίας οδηγεί εντέλει σε έλλειμμα λογοδοσίας ασύμβατο με τις απαιτήσεις του Κράτους Δικαίου». «Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ακόμα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αντίδραση ή έρευνα για τις πρόσφατες καταγγελίες» προσθέτει η ΕλΕΔΑ.