Νυχτερινός πόλεμος στη Μόρια - Free Sunday
Νυχτερινός πόλεμος στη Μόρια

Νυχτερινός πόλεμος στη Μόρια

Δεκάδες τραυματίες, τρεις εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, έρημο τοπίο και κατεστραμμένες υποδομές λόγω φωτιάς άφησαν πίσω τους οι συμπλοκές μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

Οι συμπλοκές άρχισαν λίγο πριν τις 11 το βράδυ με τους Αφγανούς να κατηγορούν τους Πακιστανούς για κλοπές και παρενοχλήσεις.
Για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ παρενέβη η πυροσβεστική, ενώ η Αστυνομία και οι ΜΚΟ εγκατέλειψαν τον χώρο και εκατοντάδες άτομα αναζήτησαν καταφύγιο στη Μυτιλήνη και στα  κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, χθες στις 8 το πρωί στη Λέσβο φιλοξενούνταν 3.928 άτομα, ενώ σήμερα την ίδια ώρα ο αριθμός είχε πέσει κατά 20 άτομα, στα 3.908, χωρίς να υπάρξει καμία νέα είσοδος. Στο υπηρεσιακό δελτίο καταγραφής δεν υπάρχει αριθμός αποχωρήσεων.

Από συνολικό αριθμό στη Λέσβο, υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 βρίσκονται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι στο hot spot της Μόριας.

Η επίσημα καταγεγραμμένη χωρητικότητα στο νησί είναι 3.500 άτομα, δηλαδή υπάρχει υπέρβαση της τάξης του 15%.