Χιλιάδες αμφορείς σε αρχαίο ναυάγιο έξω από την Κεφαλονιά - Free Sunday
Χιλιάδες αμφορείς σε αρχαίο ναυάγιο έξω από την Κεφαλονιά

Χιλιάδες αμφορείς σε αρχαίο ναυάγιο έξω από την Κεφαλονιά

Το γραφικό Φισκάρδο της Κεφαλονιάς φαίνεται πως ήταν σημαντικό εμπορικό λιμάνι την εποχή του Ιησού Χριστού, υποδεικνύει μεγάλο ναυάγιο στο οποίο βρέθηκαν περίπου 6.000 αμφορείς.

Μελέτη για το ναυάγιο, το οποίο θεωρείται ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο δημοσιεύεται τώρα στο Journal of Archaeological Science από δεκαμελή ομάδα Ελλήνων ερευνητών.

fiskardo 2

Το ναυάγιο εντοπίστηκε με σόναρ στον βυθό του Φισκάρδου και τα χαρακτηριστικά των αμφορέων που βρέθηκαν συγκεντρωμένοι στον βυθό υποδεικνύουν ότι το σκάφος χρονολογείται μεταξύ του 1 π.Χ. και του 1 μ.Χ, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Το σκάφος εκτιμάται πως είχε μήκος 34 μ. και πλάτος 13 μ.,  κάτι που σημαίνει ότι ίσως ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που έκαναν την εποχή εκείνη ταξίδια στη Μεσόγειο, καθώς είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα ρωμαϊκά εμπορικά πλοία, που είχαν μήκος 15 έως 20 μέτρα.

«Είναι μισοβυθισμένο στην ιλύ και ως εκ τούτου ελπίζουμε ότι αν προχωρήσουμε σε μια ανασκαφή μελλοντικά θα βρούμε μέρος ή ολόκληρο το ξύλινο σκαρί» δήλωσε στο ΑΠΕ ο Γιώργος Φερεντίνος του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ειδικός στην ενάλια αρχαιολογία και επικεφαλής της μελέτης.

Χημικές και γενετικές εξετάσεις στο εσωτερικό των αμφορέων ίσως αποκαλύψουν σύντομα ποιο ήταν το περιεχόμενό τους.