Στο σκαμνί 6 εμπειρογνώμονες και τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ - Free Sunday
Στο σκαμνί 6 εμπειρογνώμονες και τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ

Στο σκαμνί 6 εμπειρογνώμονες και τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ

Με την κατηγορία της απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου για τη «μη επωφελή αξιοποίηση» 28 ακινήτων, απολογούνται σήμερα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ 2013-2014, τρία από τα οποία είναι Έλληνες και τρία αλλοδαποί.

Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από μετά από μηνυτήρια αναφορά δικηγόρων του Πειραιά και αφορά δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δυο αναδόχους (Eurobank Properties, Εθνική Πανγαία). 

Το συνολικό τίμημα είχε ανήλθε σε 261 εκ. ευρώ, και το Δημόσιο ειχε αναλάβει την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ. 
Οι έξι κατηγορούνται ότι «παρότι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να καταστεί συμφέρουσα για το Δημόσιο, δεν το έπραξαν και ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής».

Οι εισαγγελικές αρχές εκτιμούν τη ζημιά του ελληνικού δημοσίου σε από 500 εκ. ευρώ.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνται και τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, της ίδιας περιόδου, για το αδίκημα της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, τα οποία σύμφωνα με τη δικογραφία, όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους τους οποίους δεν απέδωσαν.