«Αιώνιοι φοιτητές» οι 4 στους 10 στο ΑΠΘ - Free Sunday
«Αιώνιοι φοιτητές» οι 4 στους 10 στο ΑΠΘ
Eurokinissi

«Αιώνιοι φοιτητές» οι 4 στους 10 στο ΑΠΘ

Το 44% των φοιτητών στα μητρώα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν εγγραφεί τουλάχιστον πριν από μια δεκαετία, προκύπτει από τα στοιχεία που έστειλε το Ίδρυμα στο υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρει το voria.gr τα στοιχεία εστάλησαν προκειμένου να υπολογιστεί από το υπουργείο η κατανομή έκτακτου κονδυλίου 7 εκατ. ευρώ στα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς στα κριτήρια περιλαμβάνεται ο αριθμός των ενεργών φοιτητών του κάθε ιδρύματος.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο οι εγγεγραμμένοι προπτυχιακοί φοιτητές είναι 76.628. Ενεργοί θεωρούνται οι 43.051 (56%), δηλαδή όσοι έχουν εγγραφεί πριν από έξι ή επτά χρόνια το πολύ, υπερβαίνοντας κατά δύο μόνο έτη τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης. υπόλοιπο 44% διατηρεί πολύ χαλαρή ή μηδαμινή σχέση με το πανεπιστήμιο.

Πάντως, όπως επισήμανε αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Δημήτρης Κωβαίος «στους περίπου 43.000 ενεργούς φοιτητές το υπουργείο θα πρέπει να συνυπολογίσει και τους χιλιάδες που αναμένουμε το προσεχές διάστημα λόγω του μεγάλου όγκου των μετεγγραφών, τον ακριβή αριθμό των οποίων όμως, δεν γνωρίζουμε ακόμη».

Παρόμοια είναι η κατάσταση  στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας., όπου ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανέρχεται στους 17.385 και ο αριθμός των ενεργών φοιτητών, δηλαδή όσων είχαν έχουν εγγραφεί μετά το 2013 ανέρχεται στους 10.337, ποσοστό 40%.

Το υπουργείο Παιδείας έχει γνωστοποιήσει πως σκοπεύει να επαναφέρει ρύθμιση για μέγιστη διάρκεια φοίτησης, η οποία θα συμπεριληφθεί στον νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση που πρόκειται να παρουσιαστεί τους πρώτους μήνες του 2020.