Aνάπτυξη ελληνικών drone δρομολογεί το υπουργείο Άμυνας - Free Sunday
Aνάπτυξη ελληνικών drone δρομολογεί το υπουργείο Άμυνας
Αμερικανικό drone MQ-9 Reaper σε εικόνα αρχείου US Air Force

Aνάπτυξη ελληνικών drone δρομολογεί το υπουργείο Άμυνας

Η Ελλάδα παρήγγειλε δύο αμερικανικά drone για επιτήρηση των συνόρων και δρομολογεί την ανάπτυξη ελληνικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών σε συνεργασία με το ΑΠΘ, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 και Mirage, ο υπουργός ανέφερε ότι καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ έχουν ήδη αναπτύξει 3-4 πρωτότυπα μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ ένα ακόμα πρωτότυπο θα δοκιμαστεί το καλοκαίρι στη Θεσσαλία. Το πρόγραμμα ανάπτυξης θα συγχρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

Ακόμα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει παραγγείλει δύο drone αμερικανικής κατασκευής "με στρατηγικές-εποπτικές δυνατότητες από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Λιβύη».

«Και μην μου πείτε ότι δεν πρέπει να ελέγχουμε την περιοχή μέχρι τη Λιβύη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και ότι πρέπει να πηγαίνουμε μόνο από τον Έβρο έως την Κρήτη» επισήμανε, αναφερόμενος στο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις ΑΟΖ στη Μεσόγειο.

Ο υπουργός Άμυνας, τέλος, ανέφερε ακόμα ότι έχει ήδη προκριθεί από το ΚΥΣΕΑ, ως ξεχωριστό υποπρόγραμμα, η απόκτηση δύο ακόμα drone ισραηλινής κατασκευής.