Με drone θα επιτηρείται πλέον ο Όλυμπος - Free Sunday
Με drone θα επιτηρείται πλέον ο Όλυμπος
Eurokinissi

Με drone θα επιτηρείται πλέον ο Όλυμπος

Δύο μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κόστους 75.000 ευρώ το καθένα, ικανά να πετούν μέχρι την κορυφή του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, θα προμηθευτεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στο πλαίσιο έργων που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

«Για τα drones θα εκπαιδευτούν τέσσερα άτομα του Φορέα προκειμένου να τα χρησιμοποιούν για παρακολούθηση, επίβλεψη και πυροπροστασία για τους θερινούς μήνες, αλλά και για την προβολή του Ολύμπου με οπτικό υλικό, αφού έχουν τη δυνατότητα να μείνουν ώρα στον αέρα -να φύγουν από το Λιτόχωρο και να φτάσουν στην κορυφή, μεταδίδοντας ζωντανά εικόνες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φορέα, Αριστείδης Νίκας.

«Τα drones θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για έρευνα και εντοπισμό ορειβατών, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν» πρόσθεσε.

Στα έργα που εγκρίθηκαν πρόσφατα, ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, περιλαμβάνονται ακόμα δράσεις για την προστασία των ενδιαιτημάτων προστατευόμενων ειδών, όπως το αγριόγιδο και οι νυχτερίδες, με τον εντοπισμό και την προστασία σημαντικών θέσεων αναπαραγωγής και διαχείμασης.

Επιπλέον, προγραμματίζεται μελέτη ανάπτυξης Σήματος Οικολογικής Ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών στην περιοχή του Αποθέματος Βιόσφαιρας του Ολύμπου που θα διατίθεται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.