Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η απομάκρυνση αρχαιοτήτων - Free Sunday
Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η απομάκρυνση αρχαιοτήτων
Eurokinissi

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η απομάκρυνση αρχαιοτήτων

Πράσινο φως άναψε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την αφαίρεση αρχαιοτήτων από το εργοτάξιο του σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το voria.gr, τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν να εγκρίνουν τον νέο σχεδιασμό της διοίκησης της Αττικό Μετρό, ο οποίος περιλαμβάνει απομάκρυνση των αρχαιολογικών ευρημάτων και επανατοποθέτηση τμήματος αυτών, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Δεκατρία μέλη του ΚΑΣ ψήφισαν υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης, 2  ψήφισαν «όχι» και 2 ψήφισαν λευκό. Κατά της απόσπασης ψήφισαν η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ Τζένη Βελένη και ο καθηγητής Βλάσης Κουμούσης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό επιχειρηματολόγησε υπέρ της κατάργησης της προηγούμενης απόφασης για την επιτόπου ανάδειξη των αρχαιοτήτων, χαρακτηρίζοντάς την ακριβή και ιδιαίτερα χρονοβόρα επιλογή.

Η επιβλέπουσα αρχή ζήτησε επίσης την έγκριση της προκαταρκτικής μελέτης για τον νέο σχεδιασμό του σταθμού που περιλαμβάνει αποκάλυψη των αρχαιοτήτων που έχουν καταχωθεί, τμηματική απόσπασή τους, απομάκρυνσή τους σε μπλοκ μέσω των φρεατίων του σταθμού και επανατοποθέτησή τους σε ποσοστό που σύμφωνα με την Αττικό Μετρό θα αγγίζει το 92%.

Η Αττικό Μετρό ισχυρίστηκε επίσης ότι η συγκεκριμένη είναι η μόνη ασφαλής λύση που μπορεί να εφαρμοστεί, χωρίς το έργο να επιβαρυνθεί οικονομικά και χωρίς να υπάρξει αλλαγή στο τελικό χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί για τον Απρίλιο του 2023.

Στον αντίποδα βρέθηκαν εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι με τη λύση που προωθείται παραβιάζεται η αρχαιολογική νομοθεσία, καθώς επιλέγεται η απόσπαση, ενώ υπάρχει τεχνική λύση κατασκευής του σταθμού με in situ ανάδειξη των αρχαίων.

Οι αντιδρώντες τόνισαν επίσης ότι ένα μνημειακό σύνολο όπως αυτό που αποκαλύφθηκε στη Βενιζέλου καταστρέφεται εάν αποσπαστεί και τοποθετηθεί τμηματικά, ενώ αμφισβητούν και τη δέσμευση της Αττικό Μετρό ότι θα επανατοποθετηθεί ποσοστό των αρχαιοτήτων που αγγίζει το 92%.

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά των υπέρμαχων του νέου σχεδιασμού παρέστησαν στη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, αναφέρει το voria.gr.