Στο αυτόφωρο οι συλληφθέντες στις καταλήψεις στο Κουκάκι - Free Sunday
Στο αυτόφωρο οι συλληφθέντες στις καταλήψεις στο Κουκάκι

Στο αυτόφωρο οι συλληφθέντες στις καταλήψεις στο Κουκάκι

 

Στο αυτόφωρο δικάζονται σήμερα οι συνολικά εννέα συλληφθέντες στη διάρκεια της τριπλής αστυνομικής επιχείρησης στο Κουκάκι σε βάρος των οποίων, ο εισαγγελέας άσκησε χθες δίωξη για πλημμέληματικές κατηγορίες.

Η διαδικασία στο αυτόφωρο θα γινόταν χθες, αλλά ζήτησαν και πήραν αναβολή για σήμερα ενώ στο μεταξύ αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

Χθες το απόγευμα με πρωτοβουλία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ έγινε έξω από τη ΓΑΔΑ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας όπου υπήρχαν πλακάτ με σύνθημα για παραίτηση του υπουργού. Από τη συγκέντρωση πέρασε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.Οι καταγγελίες για αστυνομική βία προκάλεσαν την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, ο οποίος ζήτησε να διενεργηθεί κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι καταγγελίες και αν έχει διαπραχθεί αδίκημα.

Από την πλευρά της ΕΛΑΣ επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων ήταν παρόντες τρεις εισαγγελείς, παρουσία των οποίων έγιναν οι οι κατ' οίκον έρευνες.

Χθες το βράδυ η τηλεόραση του Open παρουσίασε ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ακούγεται ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές, την ώρα που είχε ακινητοποιηθεί μαζί με τους γιους του στην ταράτσα του σπιτιού τους και τους είχαν περαστεί χειροπέδες.

Ο σκηνοθέτης ακούγεται λέει «γιατί μας έχετε δεμένους; Δεν σας αντιστέκεται κανείς». Στην ηχητική καταγραφή ακούγεται καθαρά η φωνή του κ.Ινδαρέ, αλλά καμία φωνή αστυνομικού. Λίγο αργότερα χθες, περισσότεροι από τετρακόσιοι εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού και δημοσιογραφικού χώρου υπέγραψαν κείμενο συμπαράστασης στον σκηνοθέτη.

 

Όμως σε δήλωση του, ο κ.Ινδαρές μιλά για εξωφρενική πόλωση και επιφυλάσσεται να μιλήσει “όταν καταλαγιάσει” η κατάσταση.

 

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης κατάγγειλε ότι 28χρονη που συνελήφθη στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου είχε τραυματισθεί από πλαστική σφαίρα. Μάλιστα, δημοσιοποίώντας απόσπασμα από το βιβλίο που τηρείται στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε η γυναίκα, όπου όμως, δεν αναγράφεται ότι οι γιατροί διαπίστωσαν πως είχε χτυπηθεί πράγματι από πλαστική σφαίρα, αλλά γίνεται καταγραφή για «αναφερόμενο» τραυματισμό από πλαστική σφαίρα.

Στην καταγγελία απάντησε η Αστυνομία υποστηρίζοντας ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες, αλλά ελαστικές μπάλες, με δύναμη μικρότερη της γροθιάς και βελενεκές περίπου δεκαπέντε μέτρων.Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι η ΕΛΑΣ βάφτισε τις πλαστικές σφαίρες και τις έκανε «πλαστικές μπάλες» και έκανε λόγο για αντισυνταγματική εισβολή σε σπίτι του σκηνοθέτη κ. Ινδαρέ χωρίς εισαγγελική παραγγελία, ξυλοδαρμό του ίδιου και των παιδιών του μέσα στο σπίτι τους και πυροβολισμούς με πλαστικές σφαίρες στο ψαχνό.

“Τελικά δεν είναι ψέματα, όπως ισχυρίστηκε για να εξαπατήσει με άθλιο τρόπο τον κ.ΑΛιβιζάτο ο κ. Χρυσοχοΐδης. Οι κκ Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης έχουν καταστρατηγήσει τους θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και του Συντάγματος», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.Άμεση ήταν και η απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που με τη σειρά του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λέει ψέματα, ότι τα ερωτήματα που θέτει είναι απαντημένα από την πρώτη μέρα που διατυπώθηκαν οι καταγγελίες, για να καταλήξει ότι «Το μόνο αμείλικτο στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εμμονή στη στήριξη της ανομίας. Τελικά όσοι πετάνε τούβλα και μολότοφ έχουν μόνο δικαιώματα και είναι υπεράνω του νόμου;»


Σε κείμενο που αναρτήθηκε σε αντιεξουσιαστικό σάιτ χθες το πρωί -και ενώ είχαν προηγηθεί καταδρομικού τύπου επιθέσεις με χαρακτήρα αντιποίνων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με βανδαλισμούς καταστημάτων και τραπεζών- στο οποίο κείμενο οι συντάκτες περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο υποδέχθηκαν τους αστυνομικούς στην κατάληψη της οδού Ματρόζου: «Αφού οχυρώσαμε το σπίτι, ξεκινήσαμε άμεσα τη σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής. Έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, κοτρώνες, μπογιές, πυροσβεστήρες, όλο το σπίτι ήρθε στο κεφάλι τους. Αυτοί απάντησαν πυροβολώντας και τραυματίζοντάς μας με πλαστικές σφαίρες όπως και με κρότου λάμψης στο εσωτερικό του σπιτιού»,γράφουν.