Υπάλληλοι του Μετρό «εκβιάζονταν με παράνομη βιντεοσκόπηση» - Free Sunday
Υπάλληλοι του Μετρό «εκβιάζονταν με παράνομη βιντεοσκόπηση»
Eurokinissi

Υπάλληλοι του Μετρό «εκβιάζονταν με παράνομη βιντεοσκόπηση»

Εργαζόμενος του Μετρό, o οποίος παρακολουθούσε τους συναδέλφους του από κάμερες χωρίς εξουσιοδότηση, τιμωρήθηκε με την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε καταγγελίες για παράνομη παρακολούθηση και εκβιασμούς.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης είχε νωρίτερα καταγγείλει «παράνομη παρακολούθηση πολιτών και εργαζομένων στο μετρό Αθηνών».

Για διάστημα έξι μηνών, υποστήριξε ο βουλευτής, ο εν λόγω υπάλληλος χρησιμοποιούσε το υλικό του συστήματος βιντεοσκόπησης χωρίς εξουσιοδότηση αλλά με πλήρη ανοχή της διοίκησης. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της καταγραφής φέρεται να οδηγούσαν σε αξιολόγηση υπαλλήλων.

»Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η καταγραφή χρησιμοποιήθηκε για εκβιασμούς, απειλές ακόμη και υποβιβασμό από θέσεις που κατείχαν. Το υλικό αγνοείται και είναι άγνωστο αν δικαστές και συμπολίτες μας σε ευαίσθητες θέσεις εκβιάστηκαν με βάση τα προσωπικά δεδομένα που παράνομα καταγράφηκαν, ούτε ποιο ήταν το αποτέλεσμα του εκβιασμού» δήλωσε ο κ. Αρσένης.

«Τα αποτελέσματα της καταγραφής φαίνεται να έφταναν συχνά στα αυτιά της διοίκησης και να οδηγούσαν σε "αξιολόγηση" εργαζομένων. Και όμως η διοίκηση έχει μείνει στο αλώβητο, προφανώς λόγω πολιτικής προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής αποσπάστηκε πρόσφατα σε πολιτικό γραφείο της ΝΔ» υποστήριξε.

Απαντώντας, ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε ότι στο μετρό λειτουργεί σύστημα βιντεοσκόπησης αποκλειστικά για την ασφάλεια κοινού, εργαζομένων και εγκαταστάσεων.

Ανέφερε επίσης ότι ο εν λόγω υπάλληλος πέρασε από πειθαρχικό συμβούλιο και του επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή που προβλέπεται, σύμφωνα και με το πειθαρχικό δίκαιο.

«Aυτό το περιστατικό συνιστά ένα μεμονωμένο γεγονός, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποσκελίσει τη συνολική προσπάθεια, που είναι η ασφάλεια και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, τουλάχιστον όπως αυτή εφαρμόζεται από τους παρόχους του συγκοινωνιακού έργου. Και δεν θα πρέπει να εγείρει περαιτέρω ανησυχία στο επιβατικό κοινό, τουλάχιστον ως προς την εξυπηρέτηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης.