Πλήρεις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά, ως το τέλος Ιουνίου - Free Sunday
Πλήρεις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά, ως το τέλος Ιουνίου

Πλήρεις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά, ως το τέλος Ιουνίου

Μιλώντας στην ΕΡΑ Αιγαίου, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε ότι από αυτή την εβδομάδα και μέχρι τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των υπηρεσιών ασύλου σε Χίο και Σάμο που αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν, με στόχο να εξετάζονται 200 υποθέσεις την ημέρα σε όλα τα hot spot από το τέλος Ιουνίου και μετά.

Ο κ. Κυρίτσης αναγνώρισε ότι δημιουργούνται προβλήματα από τη μεγάλη παραμονή προσφύγων στα νησιά, αλλά, όπως είπε, πέραν της επίσπευσης της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου, δεν υπάρχει κάποιος άλλος σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους.

Την ίδια ώρα, 55 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο. Αντιθέτως, μηδενικές ήταν οι ροές στα άλλα νησιά του βορείου Αιγαίου. Στον Πειραιά παραμένουν 1.336 πρόσφυγες, εκ των οποίων 666 στην πύλη Ε1 και 670 στην Πέτρινη Αποθήκη.

Το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι το πλοίο Αριάδνη, που μετέφερε από τη Χίο πέντε πρόσφυγες και από τη Μυτιλήνη άλλους 98. Πανελλαδικά, οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονται πλέον σε 56.975, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα νησιά διαμένουν 8.184 πρόσφυγες, στην Αττική φιλοξενούνται 14.586, στην κεντρική Ελλάδα 2.234 και στη νότια 283. Στους 29 χώρους της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται 26.461 πρόσφυγες.