Να δεχτεί η Γερμανία 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ζητούν οι Γερμανοί Πράσινοι- Νέο επεισόδιο στην Μόρια - Free Sunday
Να δεχτεί η Γερμανία 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ζητούν οι Γερμανοί Πράσινοι- Νέο επεισόδιο στην Μόρια

Να δεχτεί η Γερμανία 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα ζητούν οι Γερμανοί Πράσινοι- Νέο επεισόδιο στην Μόρια

Να δεχτεί 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα, ακόμη κι αν άλλες χώρες της ΕΕ δεν συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση.

Σε δηλώσεις του με αφορμή τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και καταγραφής στα ελληνικά νησιά, στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine (FAS), ο κ.Χάμπεκ ζητά η Γερμανία να δεχτεί «τους πιο ευάλωτους» στο έδαφός της γιατί, όπως τονίζει «ο ανθρωπισμός επιβάλει μια γρήγορη βοήθεια.»

Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να αναλάβει ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά, αλλά τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης και ενός νέου, «αλληλέγγυου και αποτελεσματικού» συστήματος, δήλωσε την Δευτέρα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας εμμέσως σε σχετική πρόταση του αρχηγού των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο κ. Χάμπεκ εκτιμά πάντως ότι η Γερμανία έχει τη δυνατότητα καθώς από το 2015 έχει επεκτείνει τις δομές πρώτης υποδοχής προσφύγων ώστε να είναι σε θέση να υποδεχτεί τα παιδιά από την Ελλάδα.

Εκτός αυτού, η προθυμία στη Γερμανία για βοήθεια είναι στην προκειμένη περίπτωση «πολύ μεγάλη» καθώς, όπως επισημαίνει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, “μια σειρά από γερμανικά κρατίδια όπως το Βερολίνο, η Θουριγγία και η Κάτω Σαξονία έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να δεχτούν αυτά τα παιδιά.
Ο κ.Χάμπεκ ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσφατη έκκληση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχτούν πρόσφυγες όλων των ηλικιών από την Ελλάδα, και υπενθυμίζει τη δέσμευση που είχε αναλάβει πριν τέσσερα χρόνια η γερμανική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δεχτεί 27.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο αρχηγός των Πρασίνων, η Γερμανία δεν έχει υλοποιήσει την υπόσχεση της. Ως τα μέσα 2018 είχε δεχτεί «μόλις 10.000» άτομα. Βέβαια, το Βερολίνο είχε αναλάβει αυτή την υποχρέωση το Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή σε μια στιγμή όταν ακόμη δεν διαφαίνονταν οι πραγματικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος.

Τέλος, στην ερώτηση αν η Γερμανία θα έπρεπε να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα ακόμη και αν δεν ακολουθήσουν το παράδειγμα της άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απαντά: «Ναι. Ούτως ή άλλως ποτέ δεν συμμετέχουν όλοι.»

Την ίδια ώρα στη Λέσβο, αιμόφυρτος με τραύματα στο κεφάλι και το σώμα διακομίστηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, ένας 39χρονος μετανάστης, ο οποίος καταγγέλλει ότι του επιτέθηκε ένας 34χρονος επίσης αλλοδαπός με τον οποίο διαπληκτίστηκε και τον τραυμάτισε με σφυρί, στο κέντρο υποδοχής της Μόριας.

Ο δράστης εντοπίστηκε από αστυνομικούς του τμήματος Μυτιλήνης, συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία με κατηγορίες για πρόκληση σωματικών βλαβών και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, με την οποία παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία Μυτιλήνης.

Η προανάκριση συνεχίζεται για να εξακριβωθούν οι λόγοι της επίθεσης.