Το ΣτΕ θα κρίνει την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία - Free Sunday
Το ΣτΕ θα κρίνει την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία

Το ΣτΕ θα κρίνει την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα κριθεί πλέον το ζήτημα της έκδοσης στη Γαλλία του Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος έχει γίνει γνωστός και ως «Mr Bitcoin».

Οπως ανέφερε η συνήγορος του εκζητούμενου, δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου, η πρόεδρος του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της απόφασης έκδοσης. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας υπέγραψε την απόφαση έκδοσης του Ρώσου υπηκόου δίνοντας προτεραιότητα στο γαλλικό αίτημα έναντι αυτών των ΗΠΑ και της Ρωσίας. 

Τρεις χώρες διεκδικούν τον «Mr Bitcoin», ο οποίος είχε συλληφθεί το 2017 στη Χαλκιδική βάσει αμερικανικού εντάλματος για αδικήματα στον κυβερνοχώρο. 

Ο Βίνικ διανύει ήδη την τέταρτη ημέρα απεργίας πείνας και σύμφωνα με τους συνηγόρους του η υγεία του παρουσιάζει επιδείνωση. «Ο Αλεξάντερ έχει με το μέρος του το δίκιο, το Δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα της χώρας μας. Εχει απέναντί του μηχανισμούς ικανούς να συνθλίψουν την ανθρώπινη ύπαρξη, που δεν υπολογίζουν ούτε το Σύνταγμα, ούτε τις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα της χώρας μας. Μηχανισμούς που αναμένεται τώρα να κινητοποιηθούν υπόγεια και φανερά για να ανατρέψουν τη δικαστική απόφαση. Το ποιος τελικά θα επικρατήσει είναι κάτι που μας αφορά όλους, αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο Βίνικ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να εκδοθεί στη Ρωσία. Θεωρεί ότι μόνο στην πατρίδα του θα έχει μια δίκαιη δίκη και αρνείται όσες κατηγορίες του αποδίδονται για ξέπλυμα χρημάτων μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.