Πανούσης: Δεν πιστεύω ότι οφείλεται στο bullying η δολοφονία του 14χρονου - Free Sunday
Πανούσης: Δεν πιστεύω ότι οφείλεται στο bullying η δολοφονία του 14χρονου

Πανούσης: Δεν πιστεύω ότι οφείλεται στο bullying η δολοφονία του 14χρονου

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 14χρονος που δολοφόνησε τον φίλο του στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, μετά την απολογία του για τη δολοφονία του συνομήλικου φίλου του το Σάββατο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 14χρονος αφέθηκε ελεύθερος καθώς ο ποινικός κώδικας προβλέπει ότι στους ανηλίκους κάτω των 15 ετών δεν επιβάλλεται το μέτρο της προσωρινής κράτησης ενώ όσον αφορά τους περιοριστικούς όρους, του απαγορεύθηκε η διαμονή και η μετάβαση στο χωριό Γέφυρα ενώ θα πρέπει να παρακολουθείται από ειδικούς ψυχολόγους. 


Ο καθηγητής εγκληματολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης απέκλεισε οποιαδήποτε σχέση με υπόθεση σχολικού εκφοβισμού (bullying), αναφερόμενος στη δολοφονία του 14χρονου από συνομήλικο συμμαθητή του, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

«Είναι πρωτόγνωρο. Εγώ κρατάω πολλές επιφυλάξεις σχετικά με το εάν έτσι έγιναν τα πράγματα» σημείωσε ο καθηγητής εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης μιλώντας στον Realfm.

«Ο τρόπος με τον οποίο διέπραξε το έγκλημα εμένα με βάζει σε σκέψεις για το τι έχει συμβεί ακριβώς» τόνισε ο κ. Πανούσης επισημαίνοντας ότι «η υπόθεση θέλει ψάξιμo».

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm», ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για ένα ασυνήθιστο και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, έγκλημα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει η παραμικρή σχέση με άλλα περιστατικά βίας, που απασχόλησαν τη δημοσιότητα, με θύματα παιδιά, ή νεαρούς, όπως η περίπτωση του Β. Γιακουμάκη ή του 'Αλεξ στη Βέροια, κ.τ.λ.

«Καμία σχέση, οποιαδήποτε, μεταξύ μαθητών διένεξη, επιθετικότητα, τσαμπουκάς, ποιος έχει το πάνω χέρι, σφαλιάρα, ό,τι θέλετε, με το να πάρεις ένα κουζινομάχαιρο και να πας να κόψεις την καρωτίδα κάποιου, καμία σχέση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε:

«Θέλει μια ψυχική προδιάθεση, ότι μπορώ να το κάνω, θέλω να το κάνω και ταυτόχρονα ότι ξέρω να το κάνω…. Εδώ έχουμε ένα παιδί το οποίο έχει την ψυχική δύναμη και την τεχνική να κόψει την καρωτίδα ενός παιδιού. Τι σχέση έχει τώρα αυτό με τον εκφοβισμό το σχολικό; Καμία».

«Διότι, εάν είσαι θύμα, κυρίως φοβάσαι, το λες …αποφεύγεις, δεν βγαίνεις, πώς να το πούμε, με το δήμιο σου έξω… εάν είσαι δράστης δεν μπορεί να επικαλείσαι τη θυματοποίησή σου» εξήγησε ο κ. Πανούσης.

kid1