Υπεράσπιση της μεταναστευτικής πολιτικής από τον Γιάννη Μουζάλα - Free Sunday
Υπεράσπιση της μεταναστευτικής πολιτικής από τον Γιάννη Μουζάλα

Υπεράσπιση της μεταναστευτικής πολιτικής από τον Γιάννη Μουζάλα

Ο κ. Μουζάλας μίλησε για υποδειγματική εκκένωση της Ειδομένης, σημειώνοντας ότι «διαλύσαμε την Ειδομένη χωρίς να "ανοίξει μύτη"» και προσθέτοντας ότι κάτι αντίστοιχο έχει γίνει μόνο στην Κένυα.

Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονταν στην Ειδομένη μεταφέρθηκαν σε πρόχειρες δομές και πρόσθεσε ότι «τίποτα δεν είναι πιο προσβλητικό για τους πρόσφυγες και για τους Έλληνες από την Ειδομένη». Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Μουζάλας έιπε πως ο αναπληρωτής υπουργός, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή «έχουμε 60.000 παγιδευμένους πρόσφυγες στην ενδοχώρα και περίπου 8.000 στα νησιά».

«Είναι σαφές ότι τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα. Δώσαμε μία μορφή στο χάος» τόνισε και προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθούν δομές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αναφορικά με το προσφυγικό λέγοντας ότι «το σχέδιό μας είναι τον Σεπτέμβριο να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πιο καλές δομές και να κάνουμε ισοκατανομή των ανθρώπων που βρίσκονται στην ενδοχώρα».

Αναφορικά με την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας σημείωσε ότι λειτούργησε προς όφελος της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι «έχουμε κοντή μνήμη. Πριν από τέσσερις μήνες, περίπου 4.000 άνθρωποι έρχονταν στα νησιά μας καθημερινά. Σήμερα ο μέσος όρος είναι 100 άτομα. [...] Δεν φοβάμαι την Τουρκία, δεν φοβάμαι την Ευρώπη. Φοβάμαι και την Τουρκία και την Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αρνείται να δημιουργήσει ένα plan B. Πρέπει να επιμένει στη συμφωνία» υπογράμμισε και εκτίμησε ότι αν δεν ισχύσει η συμφωνία «θα τυραννιστούμε καθώς δεν θα υπάρξουν εύκολες λύσεις».

Όσον αφορά στα χρήματα που έχει δαπανήσει η Ελλάδα από τον κρατικό προϋπολογισμό για το προσφυγικό, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε: «Παίρνουμε χρήματα απ’ έξω. Αλλά παντρεύεται η γραφειοκρατία των Βρυξελλών με τη δική μας και κάνουν έναν αρμονικό γάμο. Έχουμε υποστεί και μία αδικία καθώς πολλά χρήματα δόθηκαν σε μηχανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Όσα χρήματα μας έχουν δοθεί προσπαθούμε να τα αξιοποιήσουμε».

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό θέμα τα ασυνόδευτα ανήλικα που υπολογίζονται περίπου στα 1.000. Αναγνώρισε ότι υπάρχει μία καθυστέρηση στο συγκεκριμένο θέμα, η οποία, όπως είπε «οφείλεται σε εμάς». Ωστόσο τόνισε ότι μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα δημιουργηθούν θέσεις για όλα τα ασυνόδευτα παιδιά. Παράλληλα ανέφερε ότι η Ελλάδα υπέβαλε πρόταση στην Ευρώπη και τη Κομισιόν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης όλα τα ασυνόδευτα παιδιά κάτω των 10 ετών και όχι μόνο τα παιδιά από τη Συρία.

Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος είχε ζητήσει την παραίτησή του, υπογράμμισε ότι «δεν έχω κανένα πρόβλημα. Συνεργάζομαι αρμονικά με την κυβέρνηση και η Ειδομένη υπήρξε ένα σημάδι λαμπρής συνεργασίας. Εγώ θέλω να κάνω τη δουλειά που μου έχει ανατεθεί. Δεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα. Με τίμησαν με μία δουλειά, αλλά κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Όλα έχουν ένα τέλος».