Λεωφορείο για αστέγους σε δρομολόγιο ανθρωπιάς - Free Sunday
Λεωφορείο για αστέγους σε δρομολόγιο ανθρωπιάς

Λεωφορείο για αστέγους σε δρομολόγιο ανθρωπιάς

Το λεωφορείο –κινητή μονάδα με την ονομασία «Φροντίδα εν κινήσει»– πρόσφερε η εταιρεία Παπαστράτος στη ΜΚΟ Praksis και αποτελεί το πρώτο στην Ευρώπη και το τρίτο παγκοσμίως κινούμενο κέντρο ημέρας (Mobile Day Center) για αστέγους. Το λεωφορείο ξεκινά το ταξίδι του με σκοπό την ανακούφιση των αστέγων μέσα από την παροχή υπηρεσιών ατομικής υγιεινής (ντουζιέρα, χημική τουαλέτα) και πρώτων βοηθειών με χώρο ιατρείου για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, και με απώτερο στόχο την καταγραφή των αστέγων. Είναι γνωστό ότι στην Αθήνα μονάχα εκτιμήσεις γίνονται για τον αριθμό των αστέγων, παρ’ ότι η εμπειρία δείχνει ότι αυτός έχει αυξηθεί δραματικά από τους νεόπτωχους της οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος της Praksis, Τζανέτος Αντύπας, επισημαίνει ότι από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα ωφελούνται περισσότεροι από 1.250 άστεγοι μηνιαίως, ενώ υπολογίζεται ότι οι επισκέψεις θα φτάσουν τις 15.000 τον χρόνο. Οι ωφελούμενοι άστεγοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της καινοτόμου αυτής δράσης καθημερινά, αφού το λεωφορείο θα διέρχεται από το κέντρο της Αθήνας σταματώντας σε πέντε προκαθορισμένα σημεία, ενώ θα γίνεται και μία στάση στον Πειραιά. Τα δρομολόγια, οι ώρες αναχώρησης και άφιξης ανά σημείο και ανά ημέρα, καθώς και οι ώρες παραμονής σε κάθε σημείο, έχουν προγραμματιστεί έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των αστέγων.

«Τα αρνητικά χαρακτηριστικά της ζωής του άστεγου πληθυσμού, όπως η άρνηση, η αδυναμία και η αβεβαιότητα, θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε θετικά, όπως η αποδοχή, η ασφάλεια και η αποκατάσταση» τονίζει ο κ. Αντύπας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, προσθέτει: «Στηρίζουμε έργα και πρωτοβουλίες όπως το λεωφορείο “Φροντίδα εν κινήσει”, γιατί θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο στηρίζουμε και εκατοντάδες συνανθρώπους μας».