Προειδοποίηση της Αρχής Διαφάνειας για τις «λέσχες καπνιστών» - Free Sunday
Προειδοποίηση της Αρχής Διαφάνειας για τις «λέσχες καπνιστών»
Eurokinissi

Προειδοποίηση της Αρχής Διαφάνειας για τις «λέσχες καπνιστών»

Με αφορμή δημοσιεύματα που θέλουν να δρομολογείται η δημιουργία κλειστών «λεσχών» για καπνιστές, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κάνει λόγο για απόπειρα παράκαμψης της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και προειδοποιεί για έλεγχο της νομιμότητας λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα πάντως με το σωματείο των καταστηματαρχών, η λειτουργία τέτοιων χώρων έχει κριθεί νόμιμη, υπό προϋποθέσεις, έπειτα από προσφυγή στο ΣτΕ.

Μάλιστα το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) αντιδρά για την κίνηση διαδικασιών κατά επιχείρησης στη Λάρισα, σχετικά με τη δυνατότητα μετατροπής ενός τμήματος του καταστήματος σε καπνιστική λέσχη.

Από την πλευρά της, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αναφέρει ότι «με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και καταγγελίες, επισημαίνει ότι η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο, και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον μανδύα καινοφανών νομικών μορφωμάτων, με αποκλειστικό σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, της φορολογικής νομοθεσίας και των εργατικών και υγειονομικών διατάξεων, θα επιφέρει τον κατά προτεραιότητα ενδελεχή και συνολικό έλεγχο όλων των προϋποθέσεων και συνθηκών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους».