Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννας - Free Sunday
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννας

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννας

Κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο θεσπίζεται επίδομα 2.000 ευρώ στις οικογένειες που αποκτούν παιδί.

Το επίδομα θα χορηγείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (OΠΕΚΑ) για κάθε γέννηση από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Δικαιούχοι είναι μόνο όσοι διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια και έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου το επίδομα θα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ και χορηγείται στη μητέρα ή τον πατέρα του ή το έτερο πρόσωπο που ασκεί την επιμέλειά του, εφόσον διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια και έχει την ιδιότητα:

-Έλληνα πολίτη

-Ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς

-Πολίτη κράτους – μέλους της Ε.Ε.

-Πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ή πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας

-Πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος διαμένεις μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 έτη πριν το έτος γέννησης του παιδιού.

Κατ' εξαίρεση, για παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα κατά τα έτη 2020, 2021, 2022, 2023, το επίδομα χορηγείται εφόσον η μητέρα τους ως πολίτης τρίτης χώρας διαμένει μόνιμα στην ελληνική επικράτεια από το 2012 και έπειτα.

Επισημαίνεται, δε, ότι δικαιούχος του επιδόματος είναι και η μητέρα ακόμα και αν δεν ανήκει σε μία από αυτές τις κατηγορίες, εφόσον διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα και στην περίπτωση που ο πατέρας ανήκει σε μία από τις ανωτέρω.