Διαχείριση προσφύγων: Κυβερνητική αβελτηρία ή απλώς φλυαρία; - Free Sunday
Διαχείριση προσφύγων: Κυβερνητική αβελτηρία ή απλώς φλυαρία;

Διαχείριση προσφύγων: Κυβερνητική αβελτηρία ή απλώς φλυαρία;

Σχέδια επί χάρτου που με δυσκολία υλοποιούνται παραμένουν οι τρόποι που κατά καιρούς ανακοινώθηκαν από τους υπεύθυνους της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, στην Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανησυχία για την παγίωση καταστάσεων που ενδέχεται να αποτελέσουν προβλήματα.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της κατάστασης, των σχεδίων που ανακοινώνονται χωρίς  προοπτικές υλοποίησης είναι η δομή φιλοξενίας στο εργοστάσιο της SOFTEX στα Διαβατά, κοντά στις δικαστικές φυλακές.

Όταν επρόκειτο να ανοίξει η μονάδα, στις 25 Μαΐου για να δεχθεί πρόσφυγες από την Ειδομένη είχε ειπωθεί ότι θα αξιοποιηθεί ο μεγάλος περιβάλλων χώρος του εργοστασίου, για να δημιουργηθεί στις επόμενες ημέρες, μία πιο μόνιμη ευέλικτη εγκατάσταση, όχι με σκηνές αλλά με πιο μόνιμες κατασκευές, για τις οποίες μάλιστα είχε εξασφαλιστεί και πλήρης χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχεδόν 50 ημέρες μετά, δεν έχει δημιουργηθεί τίποτε. Οι πιθανές απαντήσεις είναι ότι είτε δεν αξιοποιούνται τα ποσά που είναι διαθέσιμα, είτε δεν υπάρχουν διαθέσιμα ποσά. 

Μπορεί βέβαια η κυβέρνηση να μην μπορεί να συντονίσει τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες ή να υπάρχει πιο απλή απάντηση: Η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην εμπιστεύεται ποσά στην ελληνική κυβέρνηση και να ψάχνει άλλες διόδους για χρηματοδοτήσεις.
Ότι κι αν είναι πάντως, η κατάσταση για όσους φιλοξενούνται εκεί, θα μπορούσε να είναι ήδη καλύτερη!