Και η Ελλάδα σε επιφυλακή για τον νέο κοροναϊό από Κίνα - Free Sunday
Και η Ελλάδα σε επιφυλακή για τον νέο κοροναϊό από Κίνα
Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι ο νέος κοροναϊός συγγενεύει με τον ιό του SARS CDC

Και η Ελλάδα σε επιφυλακή για τον νέο κοροναϊό από Κίνα

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται ο ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιος Υγείας για τον κοροναϊό που προκαλεί εκατοντάδες κρούσματα πνευμονίας στην Κίνα, και έχει πλέον εμφανιστεί και σε Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία και Ταϊβάν.

Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη η οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα την Τρίτη.

Αντίστοιχη σύσκεψη είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα εντός της ημέρας αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό, όπως είχε συμβεί παλαιότερα με τη γρίπη των χοίρων και πιο πρόσφατα για την επιδημία Έμπολα στην Αφρική.

Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται επί ποδός ελέγχοντας την ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών, ενώ παράλληλα έχουν εκδώσει οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί.

Μάλιστα τονίζουν πως όσοι επιστρέφουν από την Κίνα, βρίσκονταν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες και έχουν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, πρέπει να επισκεφτούν άμεσα γιατρό ώστε να εξεταστούν.

Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ είναι καθησυχαστικοί, υπογραμμίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θεωρεί πως η εξάπλωση του συγκεκριμένου κοροναϊού στην Ευρώπη, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να συντελεστεί κι έτσι ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος.

Όπως εξηγούν ο κοροναϊος ναι μεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ωστόσο μετάδοση του δεν είναι τόσο εύκολο να σημειωθεί στην Ελλάδα ειδικότερα αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την κινέζικη πόλη Ούχαν, επίκεντρο της επιδημίας.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουν τα νεότερα στοιχεία που θα προκύψουν από την σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.