Καμία σχέση ανάμεσα στις σεισμικές έρευνες και τους σεισμούς στην Κρήτη - Free Sunday
Καμία σχέση ανάμεσα στις σεισμικές έρευνες και τους σεισμούς στην Κρήτη
Ο Ευθύμης Λέκκας απάντησε στις πιο απίθανες ερωτήσεις Eurokinissi

Καμία σχέση ανάμεσα στις σεισμικές έρευνες και τους σεισμούς στην Κρήτη

Με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας ήταν αναμενόμενο να ρωτηθεί από τους δημοσιογράφους: μήπως οι πρόσφατοι σεισμοί στην Κρήτη σχετίζονται με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νότια του νησιού.

Σίγουρα όχι, απάντησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας στην ερώτηση που δέχτηκε στη διάρκεια ενημερωτικού σεμιναρίου στα Χανιά.

«Οι έρευνες για τα πετρέλαια είναι έρευνες όπου χρησιμοποιείται πολύ χαμηλή ενέργεια, συνεπώς δεν έχουν καμία επίδραση στις γεωδυναμικές διεργασίες οι οποίες γίνονται σε βάθος 10-20 χιλιομέτρων. Είναι σαν να διατείνονται ότι πετάει μια πεταλούδα στη Νέα Υόρκη και αντιλαμβάνονται το πέταγμα της πεταλούδας εδώ στην Ελλάδα. Τέτοια συσχέτιση υπάρχει» είπε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η σύγχυση ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα ονομάζονται «σεισμικές». Δεν έχουν άμεση σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα, βασίζονται όμως στη μελέτη της διάδοσης ηχητικών κυμάτων, η οποία χρησιμοποιείται και στη σεισμολογία.

Ασθενείς σεισμικές δονήσεις έχουν πράγματι αποδοθεί σε δραστηριότητες της πετρελαϊκής βιομηχανίας στις ΗΠΑ, δεν συνδέονται όμως με τις σεισμικές έρευνες αλλά με γεωτρήσεις «υδραυλικής ρωγμάτωσης», κατά τις οποίες διοχετεύεται στο υπέδαφος υγρό υπό πίεση, το οποίο σπάει τα πετρώματα και απελευθερώνει έτσι τους δεσμευμένους υδρογονάνθρακες.

Όμως σεισμικές δονήσεις από απλές έρευνες ουδέποτε έχουν αναφερθεί στη διεθνή βιβλιογραφία.

Ο κ. Λέκκας επανέλαβε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στα νότια της Κρήτης στις αρχές Δεκεμβρίου, δεν συνδέεται με τους σεισμούς στην Αλβανία και σε αλλά σημεία του ελληνικού χώρου.