Η Λέρος ζητά «λουκέτο» στο hot spot - Free Sunday
Η Λέρος ζητά «λουκέτο» στο hot spot

Η Λέρος ζητά «λουκέτο» στο hot spot

O δήμαρχος του νησιού τονίζει ότι οι συνθήκες στο κέντρο δεν είναι κατάλληλες για τους πρόσφυγες, «το αίσθημα ανασφάλειας κυριαρχεί στην κοινωνία της Λέρου», ενώ και «οι αντοχές των πολιτών εξαντλούνται με συνέπεια η κοινωνική εξέγερση [...] φοβούμαστε ότι θα είναι το επόμενο δυσάρεστο επεισόδιο».

Στην επιστολή που απέστειλε ο δήμαρχος Λέρου στον πρωθυπουργό την Τρίτη και την οποία δημοσιεύει το lerosnews.gr, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει τον δήμο ότι το hotspot θα λειτουργούσε ως κέντρο καταγραφής, διαπίστευσης και ταυτοποίησης προσφύγων, με μέγιστη παραμονή τους 48 ώρες. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει, αλλά ο χώρος λειτουργεί ως κέντρο κράτησης κλειστού τύπου, παρατηρεί ο δήμαρχος.

Ο κ. Κόλιας εκφράζει την αντίθεσή του στη λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου, καθώς όπως λέει «με την πολύμηνη πλέον κράτηση ανθρώπων σε μη ανεκτές συνθήκες διαβίωσης λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών, είναι εύλογο να επακολουθήσουν δυσάρεστες καταστάσεις και γεγονότα όπως συνέβη το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Ο δήμαρχος σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα «τα προβλήματα οξύνθηκαν με αντιδράσεις βίαιες των κρατουμένων - φιλοξενούμενων» και τονίζει:

«Το αίσθημα ανασφάλειας κυριαρχεί πλέον στην κοινωνία της Λέρου, η ζημιά στην ήδη πληγωμένη τουριστική κίνηση αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, οι αντοχές των πολιτών εξαντλούνται με συνέπεια η κοινωνική εξέγερση από τους πολίτες της Λέρου κατά πάντων (προσφύγων, ΜΚΟ, Ύπατης Αρμοστείας και Αρχών), φοβούμαστε ότι θα είναι το επόμενο δυσάρεστο επεισόδιο».

Προσθέτει, δε: «Σας ενημερώνουμε ήδη ότι μέλη της Ύπατης αρμοστείας και ΜΚΟ αποχώρησαν από το νησί κατόπιν αντιπαράθεσης που είχαν με πολίτες που διαμαρτύρονταν για την κατάσταση αναρχίας και ανομίας που έχει δημιουργηθεί.

»Η λειτουργία του Κέντρου κατά τον ως άνω περιγραφόμενο τρόπο θα γιγαντώσει τα ήδη πολλά και αξεπέραστα προβλήματα της κοινωνίας της Λέρου. Με αφορμή την ολοσχερή καταστροφή των γραφείων των υπηρεσιών εντός του Κέντρου, μοναδική λύση πλέον είναι η άμεση παύση λειτουργίας του και η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλη περιοχή, διότι το πολύπαθο νησί μας, δεν μπορεί να ξαναστιγματιστεί για ακόμη μια φορά».