Προανακριτική: Στημένες διώξεις από Παπαγγελόπουλο κατήγγειλε ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας Αθανασίου - Free Sunday
Προανακριτική: Στημένες διώξεις από Παπαγγελόπουλο κατήγγειλε ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας Αθανασίου

Προανακριτική: Στημένες διώξεις από Παπαγγελόπουλο κατήγγειλε ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας Αθανασίου

Παρεμβάσεις και απειλές του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προς τους εισαγγελείς που ερευνούσαν υποθέσεις ΜΜΕ, αλλά και του Ανδρέα Βγενόπουλου, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις χωρίς στοιχεία αποκαλύπτει ο πρώην εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αθανασίου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε: “Σε μια επίσκεψη μου είπε (ο κ. Παπαγγελόπουλος) “Παναγιώτη μου την εξουσία που έχω σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την είχα ποτέ στη ζωή μου” και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: “Στην πορεία με καλούσε για να πληροφορείται την εξέλιξη υποθέσεων, κυρίως καναλαρχών. Με πίεζε για Αλαφούζο. Του έλεγα πως δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα. Για τις λίστες φοροδιαφυγής δεν έδειξε ενδιαφέρον. Έδειξε ενδιαφέρον για τα μιντιακά και τους καναλάρχες. Ήθελε ταχύτητα. Του κατέστησα σαφές ότι πως δεν είμαι διατεθειμένος να παρακάμψω τη νόμιμη διαδικασία για κανένα φυσικό πρόσωπο”.

Στην συνέχεια αποκάλυψε: “Για τον Βγενόπουλο μας πίεζε αφόρητα. Έφθασε στο σημείο να απειλεί πως δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος θα “βγω στα κανάλια και θα πω ότι τα έχουν αρπάξει (οι ελεγκτές) από τον Βγενόπουλο” Τον ρώτησα “μα τι είναι αυτά που λες; έχεις στοιχεία;” απάντησε: “όχι, όμως είμαι σίγουρος πως θα έχουν αρπάξει”.

Ο κ. Αθανασίου αποκάλυψε και το ειδικό ενδιαφέρον του κ. Παπαγγελόπουλου για τον γνωστό δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο: “Μου είπε έχεις τίποτα για τον δημοσιογράφο Παπαχρήστο; Λέω “όχι” και μου απαντά: “Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι;” Έμεινα εμβρόντητος”.

Κατά την έναρξη της κατάθεσή του ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι γνωρίζει τον πρώην υπουργό απο την δεκαετία του ‘80 και πρόσθεσε: “Εκτός από συνάδελφοι, ήμασταν και οικογενειακοί φίλοι. Όταν διορίστηκε αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, επειδή ήταν φίλος μου από παλιά, σκέφτηκα να του ζητήσω την βοήθειά του παρόλο που είχε προηγηθεί ένα εντελώς δυσάρεστο και αντιδικονομικό περιστατικό από την πλευρά του. Συγκεκριμένα, ως υπηρεσιακός υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βασιλικής Θάνου τον Αύγουστο του 2015 διαβίβασε μια επιστολή του Φιλιππάκη που έλεγε ότι οι Μιωνής, Παπασταύρου, κλπ είχαν συστήσει μια εγκληματική οργάνωση με χρήματα που κατέληγαν σε πολιτικά πρόσωπα.

Ο κ. Παπαγγελοπουλος αντί να διαβιβάσει την επιστολή σε μένα που ερευνούσα την υπόθεση την διαβίβασε στον προϊστάμενο εισαγγελίας πρωτοδικών κ. Ζαγοραίο και εκείνος τη χρέωσε στην κυρία Τουλουπάκη. Εγώ δεν ενημερώθηκα που ήμουν ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Και η κυρία Τουλουπάκη με βοηθούς μετέβησαν στο Παρίσι με απόλυτη μυστικότητα. Ε, δε νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Οι εισαγγελείς έπραξαν σε συνεννόηση με μέλος της εκτελεστικής εξουσίας και όχι της δικαστικής. Εγώ ερευνούσα την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σε μένα αυτή η επιστολή έπρεπε να έρθει πρωτίστως. Εγώ με έκπληξη τα διάβασα όλα αυτά από τον Τύπο”. Η περιγραφή του συγκεκριμένου περιστατικού ερμηνεύεται από τα μέλη της προανακριτικής ως η απαρχή της λειτουργίας του “μηχανισμού Ρασπούτιν” που στόχο είχε να παρακάμψει από την διερεύνηση συγκεκριμένων υποθέσεων τους μη ελεγχόμενους εισαγγελείς.