Μπλόκο στην Εγνατία από αγρότες και κτηνοτρόφους - Free Sunday
Μπλόκο στην Εγνατία από αγρότες και κτηνοτρόφους
Εικόνα αρχείου: Eurokinissi

Μπλόκο στην Εγνατία από αγρότες και κτηνοτρόφους

Σε ωριαίο αποκλεισμό της οδού Εγνατίας, μπροστά από την πύλη εμπορίου του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, προχώρησαν από το μεσημέρι του Σαββάτου αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους με πορεία εντός της ΔΕΘ, όπου διεξάγεται η 28η Agrotica.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Γραμματείας Επιτροπής Μπλόκων, έστειλε μήνυμα κλιμάκωσης και κάλεσε “για τελευταία φορά" σε συνάντηση για διάλογο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. 

Όπως είπε, προμετωπίδα των αιτημάτων είναι οι κατώτερες εγγυημένες τιμές. Παράλληλα έθιξε το θέμα της επιστροφής του πετρελαίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως αθετεί την προεκλογική της δέσμευση. Μεταξύ των αιτημάτων που έθεσε, συμπεριλαμβάνονται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, «συντάξεις αξιοπρέπειας» και αποζημίωση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Παράλληλα, υπενθύμισε και τις “νίκες” του οργανωμένου αγροτικού κινήματος τα προηγούμενα χρόνια, αναφέροντας μεταξύ άλλων, το αφορολόγητο και το ακατάσχετο.

“Αθρόες οι εισαγωγές σε γάλα και κρέας, τη στιγμή που το γάλα ενός λίτρου πωλείται όσο ένα λίτρο νερό”, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, θίγοντας και το θέμα των συντάξεων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, που όπως είπε “είναι της πείνας”.

“Κλέβουν το όνομα του τσίπουρου και της τσικουδιάς και το δίνουν σε χούφτα ποτοποιών”, κατήγγειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιος Τσοκρίτσης, ξεκαθαρίζοντας ότι “στην κίνησή να μας ξεπαστρέψετε, εμείς απαντούμε με αγώνες για το δικό σας ξεπάστρεμα”.

“Ο ένας αν γίνει δύο, θα γίνουν και πολλοί και εμείς είμαστε αρκετοί για να σταματήσουν τον αφανισμό των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα”, είπε από την πλευρά της η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού.

Για δίκαιο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Κτηνιατρικής, Αντώνης Γιαννακάκης, λέγοντας ότι “με τις πολιτικές τους τσακίζουν τα όνειρα των νέων παιδιών που είναι φοιτητές σε έναν κλάδο που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού”.