Στους 70 εφτασαν οι συλλήψεις από τις εκκενώσεις τριών υπό κατάληψη κτιρίων - Free Sunday
Στους 70 εφτασαν οι συλλήψεις από τις εκκενώσεις τριών υπό κατάληψη κτιρίων

Στους 70 εφτασαν οι συλλήψεις από τις εκκενώσεις τριών υπό κατάληψη κτιρίων

Σε κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προχώρησε η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης με αίτημα την απελευθέρωση των περίπου 70 ατόμων τα οποία συνελήφθησαν μετά την επιχείριση για την εκκένωση τριών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη που βρισκόταν υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές. 

Η επιχείριση αφορούσε το πρώην Ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», στη οδό Γρ. Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, το «Μανδαλίδειο» στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης κι ένα 8όροφο κτίριο στην οδό Καρόλου Ντηλ, στο κέντρο της πόλης και εξελήφθη ως απάντηση της κυβέρνησης στις καταγγελίες του ΑΠΘ για την προκλητική εύνοια που έδειξε απέναντι στους κατασκηνωτές του NO BORDER CAMP που είχαν καταλάβει επί δέκα ημέρες το ΑΠΘ. 

Τα πρώτα δύο οικήματα ανήκουν του Δημοσίου και το τρίτο ανήκει σε ιδιώτη και κατά την επιχείριση πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός προσαγωγών από άτομα που βρίσκονταν στο εσωτερικό των τριών κτιρίων. 

Στην πρώτη της ανακοίνωση μετά την  επιχείρηση, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης, που είχε οργανώσει το NO BORDER CAMP, σε χαμηλούς τόνους είχε περιοριστεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δύο ημέρες μετά το NO BORDER CAMP, προσπάθησε να δείξει «καλό πρόσωπο» στη ρητορική των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης" και "οδηγείται σε δρόμους φασιστικής λογικής". 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρώτης ανακοίνωσης της ΑΚ  

"Σήμερα, Τετάρτη 27 Ιουλίου, τις πρώτες πρωινές ώρες, εκτυλίχθηκε μια αστυνομική επιχείριση για την εκκένωση των καταλήψεων στέγης, Λεωφ. Νίκης 39, Ορφανοτροφείο και Κοινότητα Hurriya, που φιλοξενούν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός,  πως οι εκκενώσεις γίνονται δύο μέρες μετά τη λήξη του No Border Camp στη Θεσσαλονίκη, μιας διοργάνωσης στην οποία συμμετείχε πληθώρα αληλλέγγυων απ’όλο τον κόσμο, που ήρθε σε επαφή με τους πρόσφυγες και μετανάστες, μίλησε μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα κέντρα «φιλοξενίας» – εκτόπισης και πρότεινε δρόμους αυτοοργάνωσης, αμεσοδημοκρατίας και αγώνα για την καλυτέρευση της ζωής τους. 

Είναι προφανές, πως αυτό φοβίζει την κυβέρνηση της αριστεράς που θέλοντας να δείξει «καλό πρόσωπο» στη ρητορική των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης  οδηγείται σε δρόμους φασιστικής λογικής, αντίληψης και πρακτικής, εξαπολύοντας πογκρόμ στο αντιεξουσιαστικό κομμάτι του κινήματος, που δείχνει έμπρακτα πως η αλληλεγγύη δεν είναι φιλευσπλαχνία, αλλά αγώνας, διεκδίκηση και πάλη για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων. 

Από την πλευρά μας, ως Αντιεξουσιαστική Κίνηση, δηλώνουμε ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μέσα και έξω από τα κέντρα κράτησης, δίπλα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, παλεύοντας μαζί τους ενάντια σε φράχτες, σύνορα και κάθε είδους αποκλεισμούς. 

Η αλληλεγγύη, η αυτοοργάνωση και  η άμεση δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων σε πείσμα των κρατούντων θα νικήσουν". 

Χθες σε ανακοίνωση της, η σύγκλητος του ΑΠΘ είχε εκφράσει την απογοήτευση της καθώς η κυβέρνηση άφησε το ΑΠΘ απροστάτευτο.