Και τώρα αρχαιολογικές σκουριές... - Free Sunday
Και τώρα αρχαιολογικές σκουριές...

Και τώρα αρχαιολογικές σκουριές...


Αυτοψία στην περιοχή για να διαπιστωθεί η σημασία των αρχαιοτήτων που εντοπίστηκαν κατά την «υποδειγματική σωστική ανασκαφή της Εφορείας  Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και η  αρχαιολογική «τοπογραφία», αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρίαση  του για τις αρχαιότητες που βρλεθηκαν στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
Η απόφαση ελήφθη με 8 ψήφους υπέρ έναντι 7 κατά και παρά το γεγονός ότι η διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής είχαν προτείνει την απόσπαση και μεταφορά ευρημάτων  από το ανοικτό όρυγμα  στη θέση Κόνιαρη τα οποία ίσως σχετίζονται με τη μεταλλουργία.

Τα ευρήματα ήταν τα κατάλοιπα κτιρίου, ένα μικρό λιθόστρωτο, λάκκοι και πασσαλότρυπες, καθώς και αρκετά κινητά ευρήματα, όπως ακροφύσια φυσερών, τα οποία διοχέτευαν οξυγόνο στον  κλίβανο, τμήματα από οινοχόες και 12 νομίσματα.

Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χαρακτήρισαν την απόφαση αναίτια καθυστέρηση στην επένδυση λέγοντας ότι "δεν είναι και η Ακρόπολη" ενώ ο  δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη, Γεώργιος Ζουμπας έκανε λόγο για "βαριά κληρονομιά". Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη ζήτησε την εκ νέου αναβολή της συζήτησης.

Την αυτοψία πρότεινε  η γγ του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη, επειδή, όπως είπε «θα μπορούσε να απαντήσει ακόμα πιο υπεύθυνα στην κοινωνία, που βρίσκεται σε αναστάτωση και στην οποία το αρχαιολογικό εύρημα έχει παρουσιαστεί ως πολύ σημαντικό».

Η αυτοψία θα διενεργηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.