Και η Ελλάδα θύμα του διαβολικού προγράμματος κατασκοπίας από ΗΠΑ και Γερμανία - Free Sunday
Και η Ελλάδα θύμα του διαβολικού προγράμματος κατασκοπίας από ΗΠΑ και Γερμανία
Οι κυβερνητικοί πελάτες της Crypto ουσιαστικά πλήρωναν για να πέσουν θύματα

Και η Ελλάδα θύμα του διαβολικού προγράμματος κατασκοπίας από ΗΠΑ και Γερμανία

Παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα κατασκοπίας «Ρουβίκωνας» που υλοποιούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ και η Δυτική Γερμανία, μέσω εταιρείας που πουλούσε σε κυβερνήσεις παγιδευμένες συσκευές κρυπτογράφησης.

«Από άποψη συλλογής πληροφοριών, ήταν το πραξικόπημα του αιώνα» αναφέρει μυστική έκθεση της CIA, η οποία περιήλθε στην κατοχή των Washington Times, του γερμανικού δικτύου ZDF και της ελβετικής ραδιοτηλεόρασης SRF.

«Ξένες κυβερνήσεις έδιναν τα χρήματά τους στις ΗΠΑ και τη Δυτική Γερμανία για να έχουν το προνόμιο της υποκλοπής των πλέων μυστικών επικοινωνιών τους από τουλάχιστον δύο (και πιθανώς πέντε ή έξι) ξένες χώρες» ειρωνεύεται ο συντάκτης της αποκαλυπτικής έκθεσης.

Το έγγραφο αφορά την ελβετική εταιρεία Crypto, η οποία έκλεισε το 2018 έπειτα από μισό αιώνα εξαπάτησης των πελατών της, κυβερνήσεων που αγόραζαν συσκευές κρυπτογράφησης για ευαίσθητες επικοινωνίες. Οι συσκευές ήταν παγιδευμένες με κερκόπορτα που επέτρεπε στη CIA και τις μυστικές υπηρεσίες της Δυτικής Γερμανίας να υποκλέπτουν το περιεχόμενο των επικοινωνιών.

Η αμαρτωλή εταιρεία αποκόμισε κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων από τη συνεργασία της με περισσότερες από 120 χώρες.

Σύμφωνα με απόσπασμα του εγγράφου που ανάρτησε η Washington Post, η Γερμανία, η οποία αποσύρθηκε από την Crypto τη δεκαετία του 1990, απόρησε με την προθυμία των ΗΠΑ να κατασκοπεύουν ακόμα και τους συμμάχους τους όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ισπανία.

Untitled

Το ρεπορτάζ εμπλέκει και γερμανικές και αμερικανικές εταιρείες που προσέφεραν τη συνδρομή του στις μυστικές υπηρεσίες για τη διαχείριση μιας εταιρείας υψηλής τεχνολογίας. Η γερμανική Siemens έλαβε ως αντάλλαγμα το 5% της Crypto, ενώ η Motorola κλήθηκε να αντιμετωπίσει τεχνικά προβλήματα γνωρίζοντας ότι η συνεργασία αφορούσε τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Οι δύο εταιρείες δεν δέχτηκαν να σχολιάσουν τις αποκαλύψεις.

Χάρη στο δίκτυο παρακολούθησης, η CIA και η γερμανική BRD μπορούσαν να παρακολουθούν για αρκετά χρόνια την ηγεσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, να δώσουν πληροφορίες για τις θέσεις των ενόπλων δυνάμεων της Αργεντινής στη Βρετανία στη διάρκεια του Πολέμου των Φόκλαντ, να εντοπίσουν τον Μανουέλ Νοριέγκα, να αποκτήσουν πειστήρια για τη λιβυκή ανάμειξη στην έκρηξη σε μια ντισκοτέκ στο Βερολίνο το 1986.

H Crypto AG είχε εξαγορασθεί το 1970 από τη CIA, στο πλαίσιο «ενός άκρως εμπιστευτικού συνεταιρισμού» της με την  γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND.

H CIA επαναπώλησε την Crypto το 2018 και τελικά η εταιρεία έκλεισε λόγω πτώσης του μεριδίου της στην αγορά.

Τα ονόματα των μετόχων παραμένουν μυστικά σύμφωνα με το αυστηρό δίκαιο του Λουξεμβούργου, υπό το οποίο λειτουργούσε η αμαρτωλή εταιρεία.