Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια - Τεράστια η καταστροφή - Free Sunday
Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια - Τεράστια η καταστροφή

Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια - Τεράστια η καταστροφή

Η φωτιά στην περιοχή της Λίμνης έχει ελεγχθεί πλήρως και δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο. Ισχυρές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας δίνουν ωστόσο τη μάχη για την κατασκευή δύο αντιπυρικών ζωνών στο όρος Καντήλι, η μία στη μονή Γαλατάκη και άλλη στο χωριό Τρούπη, ώστε να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο που έχει κατευθυνθεί εκεί. 

Συνολικά, 58 οχήματα με 140 πυροσβέστες, 74 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας και δεκάδες χωματουργικά μηχανήματα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πύρινα μέτωπα 

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης είναι υπεράνθρωπη, για να επωφεληθούν από την άπνοια και να κατασκευάσουν τις αντιπυρικές ζώνες, ώστε με τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, που πετούν ήδη από τα ξημερώματα, να ελεγχθεί πλήρως η πυρκαγιά. 

Την ίδια ώρα όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε εγρήγορση, με οχήματα της Πυροσβεστικής να πραγματοποιούν όλη τη νύχτα περιπολίες, για να αντιμετωπιστούν πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου και επεκτάθηκε μεταξύ της Λίμνης, της Μονής Αγίου Νικολάου Γαλατάκη και του χωριού Φαράκλα, μια έκταση δηλαδή περίπου 15 χιλιομέτρων. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στάχτη έχουν ήδη γίνει 20.000-30.000 στρέμματα δάσους, ενώ στον οικισμό Κατούνια κάηκε ολοσχερώς μια ξενοδοχειακή μονάδα, μια εξοχική κατοικία, δύο αποθήκες και μια ταβέρνα. 

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μετέβη την Κυριακή στη Βόρεια Εύβοια ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, σημειώνοντας ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.