Νέο κρούσμα της σπάνιας ψώρας σε σχολείο της Θεσσαλονίκης - Free Sunday
Νέο κρούσμα της σπάνιας ψώρας σε σχολείο της Θεσσαλονίκης
Τα ακάρεα της ψώρας ανοίγουν στοές στο δέρμα και προκαλούν κνυσμό CC BY 3.0

Νέο κρούσμα της σπάνιας ψώρας σε σχολείο της Θεσσαλονίκης

Κλειστό για απολύμανση θα παραμείνει με απόφαση του Δήμου το 40ό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίστηκε κρούσμα ψώρας.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απεντόμωση της μονάδας, η οποία στεγάζεται στην οδό Μανουσογιαννάκη 4 και Φιλικής Εταιρείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Είναι ωστόσο η δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων εβδομάδων που κλείνουν σχολεία στη Θεσσαλονίκη λόγω της ψώρας, μιας σπάνιας στον Δυτικό κόσμο παρασιτικής ασθένειας.

Οφείλεται στα θηλυκά ακάρεα του είδους Sarcoptes scabiei, τα οποία ανοίγουν μικροσκοπικές στοές μέσα στο δέρμα, μέσα στις οποίες ζουν και γεννούν αβγά. Το εξάνθημα και η ισχυρή φαγούρα είναι τα κύρια συμπτώματα, αν και οι εκδορές που μπορεί να προκαλέσει ξανείς ξύνοντας το δέρμα μπορεί ενίοτε να μολυνθούν.

Στο προηγούμενο περιστατικό στα μέσα Φεβρουαρίου, τέσσερα σχολεία που στεγάζονται στο ίδιο συγκρότημα στον Εύοσμο (5ο και 8ο δημοτικό, 1ο 5ο νηπιαγωγείο) έκλεισαν για τρεις μέρες λόγω δύο κρουσμάτων ψώρας.