Washington Post: Τι συμβαίνει με το φαγητό στη Μόρια; - Free Sunday
Washington Post: Τι συμβαίνει με το φαγητό στη Μόρια;
Η μόνη εναλλακτική στο φαγητό του συσσιτίου είναι το μαγείρεμα με αυτοσχέδια μέσα Eurokinissi

Washington Post: Τι συμβαίνει με το φαγητό στη Μόρια;

Η Λίλα Αγιόμπι περίμενε τρεις ώρες στην ουρά για το δείπνο στη Μόρια, όταν έφτασε όμως η σειρά της είχαν μείνει μόνο δέκα αγγούρια για την ίδια και τα τέσσερα παιδιά της. Θα σηκωνόταν το επόμενο πρωί από τις 5.30 για να στηθεί στην ουρά για το πρωϊνό, ένα κρουασάν για τον κάθε άτομο.

Ρεπορτάζ της Washington Post από τον καταυλισμό της Μόριας αποκαλύπτει τα σοβαρά προβλήματα στη διατροφή ενός πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών που έχει ξεπεράσει κατά επτά φορές τη χωρητικότητα του κέντρου και αριθμεί σχεδόν 20.000 ανθρώπους.

Οι φιλοξενούμενοι περνούν οκτώ ώρες την ημέρα σε ουρές για φαγητό. Περιμένουν για το πρωϊνό κρουασάν, επιστρέφουν στις σκηνές του για μια ώρα και μετά επιστρέφουν για την ουρά του μεσημεριανού.

Διατροφολόγος που εργάζεται στην Αθήνα είπε στην εφημερίδα ότι το συσσίτιο δεν καλύπτει τις ανάγκες των ενηλίκων και των εφήβων σε θερμίδες. Και οι ανάγκες αυτές αυξάνονται όταν κανείς κοιμάται στο κρύο ή πάσχει από χρόνια νοσήματα.

«Οι συνθήκες στους καταυλισμούς των νησιών ποτέ δεν ήταν χειρότερες. Παιδιά τρέμουν από το κρύο όλη νύχτα, τυλιγμένα με βρεγμένες κουβέρτες που ποτέ δεν στεγνώνουν τελείως. Υπάρχουν διαμαρτυρίες, επιδημίες ψώρας και θανάσιμα μαχαιρώματα σε καβγάδες που ξεσπούν μέσα στη νύχτα» γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Υπενθυμίζει ότι ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτήρισε την κατάσταση «εκρηκτική» και κατήγγειλε «επείγουσα έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και υγιεινής. Κατήγγειλε επίσης τις ατέλειωτες ουρές.

Το συσσίτιο έχει ανατεθεί στην εταιρεία Ελαΐτης, η οποία παλαιότερα αναλάμβανε κυρίως κέτερινγκ για γάμους. Σήμερα λαμβάνει από το υπουργείο Άμυνας το ποσό των 5,01 ευρώ ανά άτομο, στο οποίο περιλαμβάνονται τα μεταφορικά και εργαστικά κόστη.

Το πρωινό είναι πάντα ένα κρουασάν, συσκευασμένο όπως και πολλά άλλα τρόφιμα, κάτι που διογκώνει το πρόβλημα των σκουπιδιών που συσσωρεύονται παντού. Το δείπνο είναι επίσης πάντα ίδιο: μια πίτα, ένα αβγό και μια ατομική σπανακόπιτα, που δεν φτάνει πάντα για όλους. Το μόνο που αλλάζει είναι το μεσημεριανό: ρύζι, φακές, καμιά φορά κρέας με ρύζι. Το γάλα που προσφέρεται για τα παιδιά «είναι σαν ασπριδερό νερό». Κάποιες φορές προσφέρονται στο δείπνο ντομάτες ή αγγούρια.

Οι φιλοξενούμενοι, λέει η εφημερίδα, διαμαρτύρονται ότι το ψωμί είναι μπαγιάτικο και το ρύζι μισοψημένο, ότι μητέρες που θηλάζουν δεν έχουν πια γάλα. Αν και ο υποσιτισμός δεν είναι εκτεταμένος, ένα βρέφος πέθανε το φθινόπωρο από αφυδάτωση.

Εκπρόσωπος της Ελαΐτης διαβεβαίωσε ότι η Ελαΐτης τηρεί πλήρως τη συμφωνία με το υπουργείο Άμυνας και δαπανά περίπου 4,5 ευρώ ανά άτομο. Παραδέχεται όμως ότι η εταιρεία πασχίζει να αντεπεξέλθει στην αύξηση του πληθυσμού, παρόλο που οι υπάλληλοι αυξήθηκαν από τους 21 στους 44 και τα φορτηγά διανομής από τα δύο στα έξι. Πλέον συνεργάζεται με δύο αθηναϊκές εταιρείες που καλύπτουν τις ανάγκες του 40% των προσφύγων με αποστολές κατεψυγμένων τροφίμων δυο φορές την εβδομάδα.

Η μόνη εναλλακτική είναι οι αυτοσχέδιοι πάγκοι που έχουν στηθεί μέσα στον καταυλισμό, όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταπωλούν βασικά είδη που αγόρασαν στη χονδρική, όπως αλεύρι με το οποίο κάποιοι ψήνουν το δικό τους ψωμί σε φούρνους από τούβλα.