Το Mega αλλάζει τα δεδομένα στο τηλεοπτικό τοπίο - Free Sunday
Το Mega αλλάζει τα δεδομένα στο τηλεοπτικό τοπίο
Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου εξέπεμψε ξανά το Mega και φαίνεται πως το γεγονός αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα τόσο στην κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης όσο και στη διαμόρφωση του τηλεοπτικού προγράμματος της νέας σεζόν.

Το Mega αλλάζει τα δεδομένα στο τηλεοπτικό τοπίο

Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου το Mega επέστρεψε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες προβάλλοντας κάποιες νέες εκπομπές, καθώς και τις γνωστές τηλεοπτικές σειρές που άφησαν εποχή τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Κατά την πρώτη εβδομάδα εκπομπής του τα νούμερα τηλεθέασης ήταν σχετικά καλά, γεγονός που προμηνύει πως το κανάλι ήρθε για να μείνει και να διεκδικήσει μερίδιο από τη διαφημιστική αγορά, κυρίως σε ό,τι αφορά την επόμενη τηλεοπτική σεζόν.

Σχετικά καλή τηλεθέαση

Την εβδομάδα από Δευτέρα 17 έως Κυριακή 23 Φεβρουαρίου το Mega άγγιξε μέσο όρο τηλεθέασης 6,6%, με τον ΑΝΤ1 να φτάνει στο 15,7%, τον ΣΚΑΪ στο 14,7%, το Star στο 14,6%, τον Alpha στο 11,3%, το Open στο 6,8% και την ΕΡΤ1 στο 4,3%. Η δεύτερη εβδομάδα προβολής του καναλιού θα είναι καθοριστική, προκειμένου να δούμε αν το ποσοστό αυτό θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχέδια της διοίκησης του Mega στοχεύουν στη δημιουργία νέων παραγωγών αλλά και στη σύναψη «χρυσών συμβολαίων» με σκοπό να αναβιώσουν οι παλιές καλές εποχές για τον σταθμό. Πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η επιστροφή του καναλιού προκάλεσε ελαφρές απώλειες στην τηλεθέαση των υπόλοιπων τηλεοπτικών σταθμών. Ο ΑΝΤ1, λόγου χάρη, έχασε δύο ποσοστιαίες μονάδες κατά την πρώτη εβδομάδα επιστροφής του Mega και από 17,5% υποχώρησε στο 15,7% σε εβδομαδιαίο μέσο όρο τηλεθέασης.

Την πρώτη ημέρα προβολής του προγράμματος του Mega η πρωινή εκπομπή «Κοινωνία ώρα Μega» σημείωσε ποσοστό τηλεθέασης 18,6% στο σύνολο του κοινού και 21,7% στο δυναμικό κοινό ηλικίας 15-44 ετών, ενώ το «Mega Magazino» έκανε 12,9% και 14,7% αντίστοιχα. Το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων με τη Ράνια Τζίμα έκανε 11% στο σύνολο και 19,6% στο δυναμικό κοινό, ενώ το κεντρικό με τη Δώρα Αναγνωστοπούλου 10,7% και 13,3% αντίστοιχα. Για το «Live News» με τον Νίκο Ευαγγελάτο η τηλεθέαση άγγιξε το 11% κατά μέσο όρο και το 12,6% στο δυναμικό κοινό. Οι κωμικές σειρές που προβλήθηκαν σε επανάληψη στη βραδινή ζώνη τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου σημείωσαν ικανοποιητική τηλεθέαση, με το «Παρά Πέντε» να αγγίζει το 10,4% μέσο όρο τηλεθέασης και το 15,6% στο δυναμικό κοινό, το «Πενήντα Πενήντα» 7,7% και 10,1% αντίστοιχα και τα «Μαύρα Μεσάνυχτα» 6,7% και 9%. Τις επόμενες μέρες τα νούμερα τηλεθέασης μπορεί να σημείωσαν μια ελαφριά πτώση, διατηρήθηκαν ωστόσο σε σχετικά καλά επίπεδα (δεδομένου ότι το κανάλι είχε ρίξει «μαύρο» από τον Οκτώβριο του 2018) και ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν την εντύπωση πως το κανάλι θα αποτελέσει και πάλι έναν δυνατό παράγοντα στο τηλεοπτικό τοπίο για την επόμενη σεζόν.

Αναδιαμόρφωση της διαφημιστικής δαπάνης

Η δυναμική επιστροφή του Mega δημιουργεί τριγμούς στους τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς οι ιθύνοντές του έχουν μεγαλεπήβολα σχέδια για τη νέα σεζόν. Ένα από αυτά είναι η επιστροφή του Γιώργου Καπουτζίδη, δημιουργού του «Παρά Πέντε», στο κομμάτι της μυθοπλασίας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει λόγο γενικά στον προγραμματισμό των σίριαλ που θα μεταδοθούν τη νέα τηλεοπτική χρονιά.

Πέρα από αυτό, τα έσοδα από τις διαφημίσεις θα μοιραστούν εκ νέου τη νέα τηλεοπτική σεζόν. Η διαφημιστική δαπάνη για το 2019, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπολογίστηκε γύρω στα 300 εκατ. ευρώ και τη μοιράστηκαν κυρίως ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΪ, ο Alpha, το Star και το Open. Στη μοιρασιά πλέον θα μπει δυναμικά και το Mega, αφού, ως γνωστόν, η διαφημιστική δαπάνη διαμορφώνεται βάσει της τηλεθέασης. Το Mega έχει ισχυρά όπλα στη φαρέτρα του, κυρίως σε ό,τι αφορά ηχηρά ονόματα από το παρελθόν του, μια ισχυρή ταινιοθήκη και φυσικά τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία αξιόλογων τηλεοπτικών σειρών.

Ενισχύσεις και αλλαγές

Με τη σειρά τους, οι υπόλοιποι τηλεοπτικοί σταθμοί αναμένεται να ενισχύσουν κι εκείνοι το πρόγραμμά τους ενόψει της νέας σεζόν με πολλές νέες παραγωγές, αφού ο ανταγωνισμός οξύνεται διαρκώς. Στο Open, για παράδειγμα, προετοιμάζονται αλλαγές τόσο στη διοίκηση όσο και στο πρόγραμμα, αφού τα ποσοστά τηλεθέασης δεν είναι τα αναμενόμενα και, απ’ ό,τι φαίνεται, το Mega είναι βασικός ανταγωνιστής του.

Ο ΑΝΤ1, που διατηρεί την πρώτη θέση, μεριμνά από τώρα για τη ζώνη υψηλής τηλεθέασης, αφού είναι σε συζητήσεις για τον δεύτερο κύκλο επεισοδίων των «Άγριων Μελισσών», τον δεύτερο κύκλο του «Καφέ της Χαράς» και τη συνέχεια της σειράς «Μην Ψαρώνεις», ενώ στο πρόγραμμα της επόμενης σεζόν αναμένεται να ενσωματωθεί ένα ακόμη κωμικό σίριαλ και μια αξιόμαχη δραματική σειρά.

Στον ΣΚΑΪ στόχος είναι να διατηρηθούν τα καλά νούμερα τηλεθέασης και φυσικά να ακολουθήσουν ανοδική πορεία. Κάπου στα μέσα Μαρτίου ετοιμάζεται να ξεκινήσει το νέο «Big Brother» με παρουσιαστή τον Χάρη Βαρθακούρη. Η ενσωμάτωσή του στο πρόγραμμα του καναλιού θα φέρει γενικές αλλαγές, καθώς θα μετακινηθεί το gala του «My style rocks», ενώ η εκπομπή «Μαζί σου το Σαββατοκύριακο» της Τατιάνας Στεφανίδου θα μεταδίδεται μόνο Σάββατο.

Η ΕΡΤ μπαίνει επίσης γερά στη μάχη της τηλεθέασης με επενδύσεις στο νέο της πρόγραμμα οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν τα 4 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, εγκρίθηκε προς προβολή το τηλεπαιχνίδι γνώσεων «Catch the answer», που έχει σημειώσει επιτυχία στο εξωτερικό, με παρουσιαστή τον ηθοποιό Νίκο Κουρή. Το τηλεπαιχνίδι αναμένεται να κάνει πρεμιέρα προς τα τέλη Μαρτίου. Επιπλέον, μία από τις σειρές που πρόκειται να προβληθούν από τον Σεπτέμβριο είναι «Τα καλύτερά μας χρόνια», την οποία υπογράφουν ο Νίκος Απειρανθίτης και η Κατερίνα Μπέη και θα εστιάζει σε μια πενταμελή ελληνική οικογένεια η οποία μεγαλώνει μέσα στη δίνη των κοινωνικοπολιτικών αλλαγών στην Ελλάδα από τα τέλη του ’60 έως σήμερα.