Μετά τις ήττες στη Συρία και στον Έβρο, ο Ερντογάν διαπραγματεύεται με την ΕΕ - Free Sunday
Μετά τις ήττες στη Συρία και στον Έβρο, ο Ερντογάν διαπραγματεύεται με την ΕΕ

Μετά τις ήττες στη Συρία και στον Έβρο, ο Ερντογάν διαπραγματεύεται με την ΕΕ

Συνομιλίες με την ηγεσία της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό αναμένεται να έχει απόψε το βράδυ στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε ότι ο Ερντογάν θα συναντηθεί στις 18:00 (τοπική ώρα· 19:00 ώρα Ελλάδας) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως διευκρίνισε μέσω Twitter εκπρόσωπος του Μισέλ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν «τα προβλήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιφέρεια και της κρίσης στη Συρία».

Στη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση ο Ερντογάν ανήγγειλε χθες ότι θα έχει «μια συνάντηση στο Βέλγιο» με την ηγεσία Ε.Ε., προσθέτοντας πως αναμένει να «επιστρέψει από το Βέλγιο με διαφορετικά αποτελέσματα».

Χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ,Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας συζήτησε το μεταναστευτικό και τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνάντηση ενώ ο κ.Μισέλ διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ερντογάν.

 

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει τη δημοσιοποίηση εγγράφου από τον «Φ» για τις διεκδικήσεις του Τούρκου Προέδρου κατά τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως «τόσο στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών αλλά και αυτό των υπουργών Εσωτερικών, που προηγήθηκε, ήταν ξεκάθαρο ότι η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και των μεταναστών για πολιτικά οφέλη είναι απαράδεκτη και σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ».

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν ένα - δυο κράτη-μέλη της ΕΕ που θεωρούν ότι η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, με αφορμή το μεταναστευτικό, θα την οδηγήσει στο να μην υιοθετεί πολιτικές όπως τις βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, είτε στην Ελλάδα, είτε στη Βουλγαρία, είτε στην Κύπρο.

«Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση των προβλημάτων, αντίθετα θα οδηγήσει σε επιβεβαίωση της πολιτικής του κ. Ερντογάν», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, υποδεικνύοντας ότι «η θέση της ΕΕ, των κρατών-μελών, είναι ξεκάθαρη ότι κάτι τέτοιο δεν θα λύσει τα προβλήματα».

Αντίθετα, σημείωσε, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε έτσι ώστε «κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους δυσκολίες, από πλευράς του ο κ. Ερντογάν να αξιοποιεί τον ανθρώπινο πόνο, να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, για ν` αποκομίζει πολιτικά οφέλη».