Τέσσερις οι νεκροί - "Ορφανά" το 10% των 228 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωναϊού στην Ελλάδα - Free Sunday
Τέσσερις οι νεκροί - "Ορφανά" το 10% των 228 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωναϊού στην Ελλάδα

Τέσσερις οι νεκροί - "Ορφανά" το 10% των 228 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωναϊού στην Ελλάδα

Τους τέσσερις έφτασαν οι νεκροί από τον κορωναϊό στην Ελλάδα καθώς ανακοινώθηκε επίσημα ότι κατέληξε ο 53χρονος εργαζόμενος του νοσοκομείου Καστοριάς, ο οποίος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Τον θάνατο του ασθενούς ανακοίνωσε ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Χθες Σάββατο είχε ανακοινωθεί επίσημα ο θάνατος ενός 67χρονου, ο οποίος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου από τις 12 Μαρτίου διασωληνωμένος στην ειδική μονάδα απομόνωσης και ένός 90χρονος ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον ιό και είχε εισαχθεί με πνευμονία στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας την Τετάρτη 11 Μαρτίου, όπου διαγνώστηκε θετικός στον ιό.Ο 67χρονος πριν λίγες ημέρες είχε συνοδεύσει συγγενικό του πρόσωπο, που νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου και αμέσως μετά ο άτυχος άντρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του κορωνοϊού.

Στο Ρίο είχε συμβεί και ο πρώτος θάνατος ασθενούς με κορωναϊό, ενός 66χρονου από την Αμαλιάδα, ο οποίος ήταν μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας που είχε επισκεφθεί το Ισραήλ.

Συνολικά σε 228 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωναϊού στην Ελλάδα, από τα οποία τα 22 εξακολουθούν να παραμένουν αχαρτογράφητα, δηλαδή δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, ο φορέας μετάδοσης τους στους ασθενείς καθως δεν υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ή επιδημιολογικής σύνδεσης με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ιστορικό ταξιδιού.

Τα "ορφανά", όπως τα έχει χαρακτηρίσει ο εκπρόσωπος του Υπ.Υγείας, καθ. Τσιόδρας, κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες καθώς από πέντε που ήταν την περασμένη Τρίτη έγιναν 11 την περασμένη Παρασκευή και 22 χθες.

«Δε με ανησυχούν οι θάνατοι. Με ανησυχούν αυτά τα περισσότερα ορφανά που εμφανίζονται μέρα με την ημέρα και έχει δώσει το καθένα τον δικό του κύκλο μετάδοσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος προσέθεσε ότι «ξέρουμε ότι αυτή η διαδικασία της εξαντλητικής ιχνηλάτησης έχει οδηγήσει σε μια μείωση ή σε μια μη δραματική αύξηση των κρουσμάτων σε κάποιες χώρες., εξακολουθούμε εξαντλητικά να την κάνουμε όσο περισσότερο μπορούμε».

«Όσο αντέχουμε, θα το κάνουμε», είπε ο καθηγητής, σύμφωνα με τον οποίο με την ιχνηλάτηση απομονώθηκαν χιλιάδες πρόσωπα, στενές επαφές των ασθενών ώστε να ανακοπεί η μετάδοση στην κοινότητα και εντοπίστηκαν και νέοι ασθενείς.

Ο κ.Τσιόδρας διευκρίνισε ότι «από ένα σημείο και μετά γίνεται εξαιρετικά δύσκολο γιατί κάθε "ορφανό" κρούσμα έχει το δικό του κύκλο μετάδοσης, ο οποίος μπορεί να είναι εκθετικός και να έχει ξεκινήσει πριν 5 μέρες, «οπότε και καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι αυτό. Μπορεί να φτάσουμε πολύ γρήγορα, να ιχνηλατούμε δεκάδες χιλιάδες κρούσματα».

Τα περισσότερα από ta 22 ορφανα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Αθήνα.