ΚΕΕΛΠΝΟ: Τα σποραδικά κρούσματα δεν δικαιολογούν το θόρυβο που δημιουργήθηκε - Free Sunday
ΚΕΕΛΠΝΟ: Τα σποραδικά κρούσματα δεν δικαιολογούν το θόρυβο που δημιουργήθηκε

ΚΕΕΛΠΝΟ: Τα σποραδικά κρούσματα δεν δικαιολογούν το θόρυβο που δημιουργήθηκε

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα το ΚΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι «δεν χρειάζεται κανένα ειδικό μέτρο προφύλαξης από όσους επισκέπτονται τη χώρα μας» ενώ τα τέσσερα σποραδικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης που εμφανίστηκαν τη φετινή περίοδο έως τώρα «δεν δικαιολογούν την εκτός μέτρου επικέντρωση στο θέμα». 

Σύμφωνα με το Κέντρο, κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δηλαδή ασθενείς που τεκμαίρεται ότι μολύνθηκαν εντός Ελλάδος, εμφανίζονται συστηματικά στη χώρα από το 2009. Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί: 7 περιστατικά το 2009, 4 το 2010, 42 το 2011, 20 το 2012, 3 το 2013, 0 το 2014 και 6 το 2015.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι «για την αντιμετώπιση της ελονοσίας έχει εκπονηθεί Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Υγείας με τη συμμετοχή πολλών φορέων, το οποίο εφαρμόζεται και κατά τη φετινή περίοδο μετάδοσης». Διευκρινίζει επίσης ότι τα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, που αποτελούν σημαντικό αν και όχι απόλυτο μέτρο προστασίας, είναι στην ευθύνη των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών και η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει ξεκινήσει από την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού.

Σε ότι αφορά την πιθανότητα μετάδοσης της ελονοσίας μέσω μετάγγισης αίματος από ασθενή που φέρει στο αίμα το παράσιτο της ελονοσίας, το Κέντρο υποστηρίζει ότι εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου, με αποκλεισμό από αιμοδοσία των λεγόμενων «επηρεαζόμενων περιοχών», δηλαδή περιοχών όπου έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Ο χαρακτηρισμός αυτός (γίνεται από διεπιστημονική Ομάδα Εργασίας μετά την εξέταση επιδημιολογικών, εντομολογικών και γεωγραφικών δεδομένων για κάθε κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης) και η λίστα των «επηρεαζόμενων περιοχών» χρησιμοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για την έκδοση κατάλληλων οδηγιών προς τις υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας.

Επιπλέον, για την ακόμα πιο σχολαστική ασφάλεια του αίματος η διάρκεια του χαρακτηρισμού της κάθε «επηρεαζόμενης περιοχής» είναι πάνω από ένα έτος και ο «αποχαρακτηρισμός» γίνεται εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης για δύο περιόδους κυκλοφορίας κουνουπιών.

«Η ελονοσία, όπως και άλλα νοσήματα που μεταδίδονται με «διαβιβαστές» (π.χ. κουνούπια, που μεταδίδουν νοσήματα όπως λοίμωξη από ιό Δυτικού Νείλου, δάγγειος πυρετός, λοίμωξη από ιό Ζίκα κ.λπ.), αποτελούν νοσήματα προτεραιότητας για τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει γιατί αφ’ ενός η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις περιοχές κυκλοφορίας των κουνουπιών και αφετέρου η αύξηση των ταξιδιών και της μετανάστευσης παγκοσμίως συνεπάγονται αυτονόητα αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, δηλαδή ασθενών που η νόσος τους διαγνώστηκε στη χώρα, ενώ είχαν μολυνθεί πριν εισέλθουν σε αυτήν». καταλήγει στην ανακοίνωση του το ΚΕΛΠΝΟ.