Ανάγκη για χρηστή χρήση μασκών στις ΜΕΘ για να ελαχιστοποιηθούν οι ελλείψεις - Free Sunday
Ανάγκη για χρηστή χρήση μασκών στις ΜΕΘ για να ελαχιστοποιηθούν οι ελλείψεις

Ανάγκη για χρηστή χρήση μασκών στις ΜΕΘ για να ελαχιστοποιηθούν οι ελλείψεις

Έκκληση για σωστή διαχείριση του υγειονομικού υλικού, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ελλείψεις που παρατηρούνται σήμερα στις ΜΕΘ απευθύνουν στελέχη της διοίκησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά τις μάσκες, οι οποίες χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία και είναι τριών ειδών.

Οι γενικής χρήσης μάσκες που χρησιμοποιούνται σε όλο το νοσοκομείο, οι ειδικότερης χρήσης, οι οποίες είναι κυρίως για τα χειρουργεία και οι ειδικές μάσκες για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Η αυξημένη λόγω του κορωνοϊού ανησυχία, που δικαιολογημένα πολλές φορές διακατέχει τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, οδηγεί αρκετούς από αυτούς να ενισχύουν την ατομική τους προστασία φορώντας τις ειδικές μάσκες και εκτός ΜΕΘ με αποτέλεσμα να υπάρχει κατάχρηση και να απειλούνται ελλείψεις.

Το θέμα με τις ελλείψεις στις μάσκες ήλθε στην επιφάνεια με μήνυμα στο facebook το οποίο ανάρτησε η κόρη του διευθυντή της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου στις 25 Μαρτίου, ενώ χθες νοσηλευτές της ίδιας μονάδας ανάρτησαν φωτογραφία στην οποία της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έλεγαν “θέλουμε μάσκες, δεν είμαστε ζητιάνοι”.

Το θέμα απέκτησε και πολιτικές διαστάσεις καθώς η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη αναπαρήγαγε την καταγγελία, κάνοντας λόγο για “κραυγές αγωνίας” καθώς, όπως ανέφερε, “ο διευθυντής και το προσωπικό μιλούν για δραματική κατάσταση, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε μέσα προστασίας, ακόμη και μάσκες”.

Τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι σε ότι αφορά στη Θεσσαλονίκη, από την οποία ξεκινά ως παράδειγμα η κυρία Αυγέρη, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εκτός από το ΑΧΕΠΑ, που είναι νοσοκομείο αναφοράς, άλλες 29 διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ για ασθενείς με κωρονοϊό.

Πολλά κρεβάτια εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα, διευκρίνιζαν και προσέθεταν ότι αν χρειαστούν, είναι έτοιμες και μπορούν να λειτουργήσουν και άλλες κλίνες σε περιφερειακά νοσοκομεία εκτός Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με στελέχη των υπηρεσιών υγείας “χρειάζεται χρηστή διαχείριση όλου του διαθέσιμου υγειονομικού υλικού και πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο”.

Υπενθυμίζεται ότι με δωρεές του Ιδρύματος Ωνάση και Ελλήνων εφοπλιστών παραλαμβάνονται με πτήσεις της Aegean από την Κίνα μάσκες και άλλο υγειονομικό υλικό.

Χθες μόνο ήλθαν, 1.7 εκ. μάσκες και αναμένονται και άλλες τρεις πτήσεις εντός των επομένων ημερών, αλλά η ανάγκη για χρηστή διαχείριση παραμένει και είναι θέμα που αφορά όλους όσους εμπλέκονται στην διαχείριση του κορωνοϊού.