Γιγαντιαία επιχείρηση αποτροπής των συναθροίσεων του Πάσχα - Free Sunday
Γιγαντιαία επιχείρηση αποτροπής των συναθροίσεων του Πάσχα

Γιγαντιαία επιχείρηση αποτροπής των συναθροίσεων του Πάσχα

Μία γιγαντιαία επιχείρηση αποτροπής της εξόδου στα χωριά, η οποία απειλεί με εξάπλωση του ιού, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αστυνομικές αρχές.

Οι έλεγχοι γίνονται στα διόδια, σε εθνικές οδούς, παραδρόμους, ΚΤΕΛ και λιμάνια αλλά κι έξω από ιερούς ναούς με ένστολους και αστυνομικούς με πολιτικά, drones αλλά και διακριτικός έλεγχος των social media.Η επιχείρηση προβλέπει αυστηρούς ελέγχους και τσουχτερά πρόστιμα, συστάσεις πιστών ακόμη και έξω από ιερούς ναούς, περιπολίες για την αποτροπή γλεντιών και συναθροίσεων σε αυλές και πιλοτές πολυκατοικιών, έχει θέσει σε εφαρμογή η Αστυνομία.

Οι εντολές που έχουν πάρει οι επικεφαλής των μέτρων και έχουν διαβιβάσει σε όλους τους ένστολους είναι να είναι αποφασιστικοί και αυστηροί στους ελέγχους, να μην δέχονται αστείες και παιδαριώδεις δικαιολογίες και να ελέγχουν ακόμη και τα πορτ μπαγκάζ των οχημάτων για να διαπιστώνουν αν τα όσα γράφουν στα χαρτιά που φέρουν πάνω τους συμβαδίζουν με αυτά που υπάρχουν στις αποσκευές τους.Για παράδειγμα αν επικαλεστούν την πιο συνηθισμένη δικαιολογία ότι μετακινούνται για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους και ασθενείς γονείς τους, να μην έχουν αρνιά και κρασιά.

Στο σχέδιο συμμετέχει το σύνολο των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ συμπεριλαμβανομένης της Τροχαίας, των τοπικών αστυνομικών τμημάτων, της Άμεσης Δράσης, της ομάδας ΔΙ.ΑΣ ακόμη και των ΜΑΤ, εκατοντάδες αστυνομικοί από τα αεροδρόμια και τις υπηρεσίες γραφείου και 250 αστυνομικοί που «αποδεσμεύτηκαν» από το αρχηγείο.

Στη διάθεση τους έχουν το σύνολο των υπηρεσιακών οχημάτων και μοτοσικλετών, τα drones, τα δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Η ηγεσία της ΕΛΑΣ διαβεβαιώνει ότι κανείς δεν θα μπορέσει να «το σκάσει» από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για να εκδράμει στην επαρχία.
Σε τουλάχιστον 20 σημεία όπως στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, Βάρης – Κορωπίου, λεωφόρο Μαρκοπούλου, λεωφόρο Μαραθώνος και λεωφόρο Πεντέλης προς Νέα Μάκρη θα υπάρχουν όλο το 24ωρο μπλόκα και θα ελέγχονται εξονυχιστικά όλα τα οχήματα.


Στη Θεσσαλονίκη ισχύουν ανάλογα μέτρα ειδικά για αυτούς που θα προσπαθήσουν να μετακινηθούν από την πόλη στις εξοχικές τους κατοικίες στη Χαλκιδική.Το Λιμενικό θα διενεργεί αυστηρούς ελέγχους στα πορθμεία και τα λιμάνια της χώρας ενώ το ίδιο μέτρο ισχύει και στα αεροδρόμια αφού κανένας δεν μπορεί να εκδώσει εισιτήριο χωρίς να αναφέρει τη μόνιμη διεύθυνση κατοικίας και στα ΚΤΕΛ.

Σε όλη τη χώρα υπάρχουν περισσότερες από 12.000 εκκλησίες, οι περισσότερες εκ των οποίων θα τελέσουν λειτουργίες το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής και την Ανάσταση κεκλεισμένων των θυρών.

Δεν θα υπάρχουν ηχητικές εγκαταστάσεις για να ακούγεται η Θεία Λειτουργία ενώ η περιφορά του επιταφίου θα πραγματοποιηθεί μέσα στον ναό.Το βράδυ της Ανάστασης στα προαύλια των εκκλησιών και ιδιαίτερα στα νησιά και τα χωριά θα υπάρχει παρουσία ενστόλων και ανδρών με πολιτικά στους μεγάλους ναούς ενώ θα πραγματοποιούνται περιπολίες στην περιφέρεια και ειδικά στα χωριά.

Όπως λένε οι πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, αν παρατηρηθεί συγκέντρωση κόσμου, θα γίνονται συστάσεις για να απομακρυνθούν ενώ, αν δεν υπακούσουν, θα εφαρμοστεί ο νόμος που απαγορεύει τη συγκέντρωση περισσότερων από δέκα ατόμων στο ίδιο σημείο.

Αστυνομικοί παρακολουθούν τα social media και περίεργες σελίδες σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τυχόν απείθαρχους υποκινητές που μέσω διαδικτύου θα επιχειρήσουν να συγκεντρώσουν πιστούς σε ιερούς ναούς.

Από την Ασφάλεια εντοπίστηκε ιερέας μεγάλης ενορίας της Αθήνας έστελνε στο ποίμνιο sms για θεία κοινωνία και του έγιναν συστάσεις για να συμμορφωθεί.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ενδεχομένως κάποιοι επηρεασμένοι από τον καιρό και το εορταστικό κλίμα θα επιχειρήσουν να μαζευτούν σε αυλές σπιτιών και πιλοτές πολυκατοικιών για να ψήσουν και να γλεντήσουν και για αυτό η Αστυνομία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιεί περιπολίες και όπου διαπιστώνει ότι υπάρχουν τέτοια μικρά «πάρτι» θα επεμβαίνει άμεσα.

Στην Αθήνα θα περιπολούν και τα drones για να δίνουν στο κέντρο επιχειρήσεων εικόνα για το τι γίνεται ενώ περιπολικά όπου εντοπίζουν γλέντια θα χρησιμοποιούν μέχρι και τα μεγάφωνα για να τους συμμορφώνουν.