Mετά από 6,5 χρόνια αρχίζει η δίκη για τις τρεις δολοφονίες από τον εμπρησμό της MARFIN - Free Sunday
Mετά από 6,5 χρόνια αρχίζει η δίκη για τις τρεις δολοφονίες από τον εμπρησμό της MARFIN

Mετά από 6,5 χρόνια αρχίζει η δίκη για τις τρεις δολοφονίες από τον εμπρησμό της MARFIN

Αντιμέτωποι κατά περίσταση, με τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθοράς ξένης περιουσίας βρίσκονται οι δύο κατηγορούμενοι που θα καθίσουν σήμερα στο εδώλιο για την επίθεση σε βάρος των γραφείων της MARFIN BANK, το Μάιο του 2010, κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας κατά της υπογραφής του πρώτου μνημονίου.

Στο εδώλιο του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου κάθονται ο Θεόδωρος Σίψας 34 ετών, που σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών είναι, μαζί με άλλους δύο άγνωστους, δράστης της επίθεσης με μολότοφ κατά του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου, και ο 34χρονος Παύλος Αντρέεβ, που φέρεται υπαίτιος για την επίθεση στον "Ιανό" μαζί με άλλους τρεις άγνωστους δράστες.

Από την επίθεση στη Marfin είχαν βρει φρικτό θάνατο μέσα στο φλεγόμενο κατάστημα της τράπεζας, τρεις υπάλληλοι: η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η Παρασκευή Ζούλια και ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αναφέρονται τα εξηή: 

«Στην Αθήνα στις 5/5/2010 ο Θ. Σίψας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ενεργώντας εκ προθέσεως και από κοινού με έτερους δύο άγνωστους... ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο και γνωρίζοντας ότι εντός του επί της οδού Σταδίου αριθ.23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών άγνωστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου, στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν το υποκατάστημα της ανωνύμου τραπεζικής εταιρείας με την επωνυμία "MARFIN-EGNATIA BANK", και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά, τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου του εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σίψας εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό-βόμβα μολότοφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη» και ο τραυματισμός πολλών άλλων.

Η υπεράσπιση του Θ.Σίψα υποστηρίζει  ότι ο κατηγορούμενος ουσιαστικά "στοχοποιήθηκε" από τις διωκτικές αρχές λόγω των πολιτικών απόψεων του, με «μοναδικό στοιχείο σε βάρος του» μία ανώνυμη επιστολή, ενώ επισημαίνονται «σοβαρότατες παρατυπίες» και αγνόηση καταθέσεων, φωτογραφιών και βίντεο που εμφανίζουν τον κατηγορούμενο να βρίσκεται πολύ μακρύτερα από την τράπεζα την επίμαχη στιγμή της βομβιστικής επίθεσης.

Για την προφυλάκιση του, υπήρξε διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά από απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.